Vacature

Het personeelsbestand van ons neerhof is wellicht minder divers dan dat ten huize onderdeappelboom, qua individuen valt er toch wel enig komen en gaan waar te nemen.

De Koekoekse
De Koekoekse
Een jaar geleden hadden we twee hennen en een haan, alledrie van onbestemd ras, en afgelopen zomer werden enkele vacatures ingevuld door Shabby en Chic, twee chabo-krieltjes. Helaas gaf dit aanleiding tot behoorlijk fors ‘pesten op het werk’. Die twee dutsen van krielen werden behoorlijk achter hun veren gezeten door vooral ‘de Grijze’, die hen amper toestond ook maar een kruimel van de toch rijk gevulde dis mee te pikken, en al snel werd hen ook de toegang tot de legnesten ontzegd.

De Grijze en de Zwarte, die ons met z’n tweeën rijkelijk van eieren voorzagen, besloten echter in oktober tot een spontane staking, en hun activiteiten bestonden vervolgens uit het vakkundig omwoelen van de hele oppervlakte van de kippenren, en het verjagen van de krielen uit het leghok en van de graanbak en keukenrestenschotel.

Omdat we echter in de functieomschrijving van onze kippen naast het verwerken van keukenafval toch ook hebben opgenomen dat ze voldoende eieren dienden te produceren om een gezin van drie personen minstens een keer per week van een omeletje te voorzien, werd na rijp beraad besloten om de Grijze en de Zwarte wegens verregaand dysfunctioneren te ontslaan, en nieuw personeel te werven.

Uit een heleboel sollicitanten werden na een uitgebreide selectie ‘de Blauwe’ en ‘de Koekoekse’ gekozen. Het waren pulletjes* die nog lang niet volleerd waren, maar Shabby en Chic voelden zich van de weeromstuit ‘anciens’ en namen voorbeeldig de taak van stagebegeleidsters op zich. Ze gingen zelfs meteen terug eieren leggen in de legnesten in plaats van in het bos.

Mijnheer Haan, die zich sinds zijn terugkeer uit de wildernis steeds als een vrij bezadigd heerschap had getoond, leek een tweede jeugd te beleven. Als we ons al ooit hadden afgevraagd waar de term ‘haantjesgedrag’ zijn oorsprong vond, dan was ons dat nu al snel duidelijk. En eerlijk gezegd hielden we ons hart vast of er dit keer niet een klacht wegens grensoverschrijdend gedrag op het werk zat aan te komen…

Doch in plaats van door rechtszaken, werd het kippenhok opgeschrikt door een plots overlijden. Het met volle teugen doorleven van dat hervonden gevoel van jeugdigheid is Mr Haan wellicht toch teveel geworden.
Toen we in het Hemelvaartweekend terug thuiskwamen van een paar daagjes in Engeland, vonden we hem morsdood, letterlijk van zijn stok gevallen, op de vloer van het nachthok.

De Blauwe
De Blauwe

Intussen hebben, na een periode van collectieve rouw, de andere personeelsleden hun werkzaamheden terug opgenomen. De Blauwe en de Koekoekse zijn, na de productie van een aantal perfect gevormde eieren, recent gepromoveerd van pul tot kip. Doch het verscheiden van Mr Haan heeft natuurlijk wel een vacature doen ontstaan…
Na ampel beraad heeft het hoofd ARM (Avian Resource Management) volgende advertentie opgesteld:

Voor een kippenhok in de Kempen zoeken wij een

Bachelor Haan (m/v)

Functie-omschrijving:
Je staat in voor het dagelijks wekken van het personeel en de omwonenden.
Je draagt bij tot de goede sfeer onder de werknemers door hen regelmatig het hof te maken.
Je stelt een evenwichtige taakverdeling op, met name betreffende de afvalverwerkende bezigheden van het bedrijf, en houdt toezicht op een correcte uitvoering.
De eierproductie valt buiten je verantwoordelijkheid, doch enige inbreng leidend tot uitbreiding van het toekomstig personeelsbestand wordt geappreciëerd.
Deelname aan de mestproductie is obligaat.

Profiel
Je bent in het bezit van een diploma Bachelor haan, adelbrieven daarentegen zijn overbodig.
Je bent zachtaardig doch daadkrachtig.
Je beschikt over een gezonde biologische klok.

Aanbod
Een afwisselende job in gesitueerd in de sector van het kringlooptuinieren.
Loon volgens de officiële barema’s.
Mits wederzijdse instemming zijn seksuele relaties op het werk toegestaan.
Extra-legale voordelen: slaapstok van FSC-hout.

Gezien de huidige samenstelling van het team worden mannelijke hanen met nadruk verzocht te solliciteren.

*) Pul: hoe het elders in Vlaanderen is, weet ik niet, maar hier in de Kempen noemen we een hennetje dat nog niet ‘legrijp’ is een pul… een kippetje in haar puberteit

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Vacature

  1. Ik kan me deze hele kippen-historie zo voor ogen halen,… mooi geschreven… Wij schaffen ons gewoonlijk jaarlijks 3 nieuwe leghennen aan ( omdat er normaalgezien ook jaarlijks 3 gepensioneerde hennen een natuurlijke dood sterven), en dan volgen er telkens enkele weken ‘op mijn tanden’ bijten, om mij niet met die kippen te gaan moeien en het op te nemen voor die ‘pullekes’…Maar ik weet dat het net de nieuwelingen van dit jaar, jawel… de treiteraars zullen zijn van de volgende generatie aangekochte kippen…

  2. Ik heb maar liefst drie hanen op overschot!
    Allemaal raszuivere Tiense vechtkrielen (laat het woordje vecht u niet afschrikken, ’t zijn krielen dus de stoere houding die ze bijwijle durven aannemen is eerder grappig dan angstaanjagend): 1 patrijs en 2 koekoek kleurenslag. Allemaal een vree gezonde longinhoud en een libido om jaloers op te zijn. Qua nageslacht kunnen wij hier ook niet klagen, dus als ze op dat gebied op hun vader trekken zit dat ook snor. Sterke beestjes trouwens, wegens vrij rondlopen in onze tuin hebben ze al maanden terug het kippenhok de rug toegekeerd en kruipen ze ’s nachts in de hazelaar: de patrijs-haan dateert van najaar 2011 en is zonder problemen de afgelopen winter doorgekomen (ja ook bij -15 zaten ze in die hazelaar!).
    Gratis te bekomen op het boerenerf, voor foto’s: http://boerenerf.wordpress.com/2012/05/07/nieuws-van-het-kippenfront-deel-2/
    daar staat de twee koekoek hanen op (zij het 1 maand jonger) en de achterkant van een patrijs-haan (persoonlijk vind ik die het mooist, hint, hint).

    En ’t is niet dat ik hier vree zwaar op u gemoed wil werken of Tante Hilde de loef wil afsteken maar volgende week worden ze normaal gezien allemaal geslacht. You are their last hope …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.