Droogte in de Kempen…

Schaduwborder
Schaduwborder

Droog, droog, droog….
Het ene na het andere gazonnetje dingt mee naar de prijs van meest egale goudgele vlakte, en als een boer het nog eens waagt te ploegen, hangt er urenlang een stofwolk boven het veld.

En toch vallen de gevolgen in onze tuin nog mee… Op het eerste gezicht dan toch.

Ik schrijf dat zelf toe aan het feit dat we het tijdens droogteperiodes in vorige jaren steevast ‘vertikt’ hebben om – behalve in de moestuin – ook maar één druppel water te sproeien, waardoor de planten die dat niet verdragen al lang het loodje hebben gelegd. En de planten die onze verwaarlozing wel verdroegen hebben noodgedwongen een zodanig wortelgestel ontwikkeld dat ze ook nu nog een paar druppeltjes uit de bodem kunnen puren.

En het helpt natuurlijk, dat op ‘strategische plekken’ voldoende schaduw is. Het ‘gazonnetje’ (lees: madeliefjes, draadereprijs, boterbloem, een beetje witte klaver en wat gras) is prachtig groen – want ligt onder de oude appelboom.

De schaduwborder ligt ook mooi donkergroen te pronken.
Zelfs de zonneborders achter het huis zien er niet al te belabberd uit, de combinatie van gele liaanrozen, dagkoekoeksbloemen en vingerhoedskruid oogt zelfs ronduit feestelijk (al ‘pakken’ ze niet op de foto).
En de bloemenweide in de voortuin, die heeft er nog nooit eerder zo bloemrijk uitgezien…

Maar vergis je niet… her en der laat de droogte zich meer dan voelen: de aardbeien zijn lekker, maar missen de sappigheid van andere jaren…
En in de zondoorstoofde borders van de voortuin, daar lijken de planten hier en daar compleet verkoold…

Chrysanthemum leucanthemum - Margrieten
Chrysanthemum leucanthemum - Margrieten
Brunnera macrophylla - Kaukasisch vergeetmenietje
Verschroeide aarde (Brunnera macrophylla | Kaukasisch vergeetmenietje)
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Droogte in de Kempen…

  1. Het is te erg voor woorden. Nog nooit heb ik het zo droog gehad in de tuin. 🙁 Ik ben zo blij dat ik m’n regenton niet meer vol in de zon heb staan. Dan blijft er weinig over van het waterpeil met zo’n zon en droogte als de huidige! Ik ben niet gelovig maar bid tegenwoordig bij zo ongeveer iedere godheid voor wat regen…

    Zag vandaag de eerste teunisbloem alweer in bloei staan. Zijn ze nou helemaal….

  2. Ah ja! Wij hebben ook nog regenwater in de tonnen. Vorige week viel er zelfs een stortbui en waren de tonnen weer vol.

    1. Zo zijn er toch altijd mensen die geluk hebben 🙂
      Hier heeft het ook geregend…. en de hoeveelheid die daarmee extra in de tonnen kwam zat ergens halverwege een vingerhoed en een borrelglas…

  3. ik vond het inderdaad stoffiger onderweg (werkzaamheden van boer en bouwer) dan in je tuin… maar dat is ondertussen ook alweer twee weken geleden.
    Maar zo zie je maar weer (de schaduwzones waarvan je de bestemming nog niet goed wist) : “elk nadeel heb ze voordeel”.

    het is weer een “bijzonder” tuinjaar (hoop dat we er niet moeten gaan aan wennen), de ene plant zal er een tikkeltje beter tegen kunnen (overleven) maar ze zullen toch allemaal onderpresteren…

  4. Vorigjaar was hier ook een erge droogte, en dit jaar lijkt het weer het zelfde te gaan. Nog heel even en de boeren mogen niet meer hun landen besproeien. Dit was vorig jaar ook het geval.

  5. Prachtig zeg die schaduwborder. Ik vind het wel knap dat het je lukt om toch niet te gaan sproeien. Hier op mijn dakterras moet ik wel, 2x per dag. Want de planten zitten in een onnatuurlijke situatie, in potten. Gelukkig is na een bui mijn regenton ook weer vol, heel veel dakgoten komen bij mij terecht.

  6. derde jaar op rij dat onze regenwaterput (10000 liter) droog valt in het voorjaar. Behalve in de moestuin en aan kuipplanten geef ik ook nergens water. Nog maar eens een voordeel van een natuurlijke tuin zeker 🙂
    En in aansluiting bij onze duivelse vleesbrader: onder de rubriek ‘elk nadeel heb ze voordeel’ : nog maar drie keer m’n gras moeten maaien dit jaar. Daarover hoor je me niet klagen 🙂

  7. Zo erg als op de foto van het vergeet me nietje is het hier gelukkig niet. En het gazon of de borders sproeien daar doe ik ook niet aan mee. Maar op zo’n gevulde regenton ben ik wel heel jaloers!
    Alvast een optie genomen op de voorspelde regen. Als hij deze keer tenminste weer niet voor de bossen valt in plaats van erachter!

  8. Ik heb afgelopen week nog tegen manlief gezucht dat ik liever een strenge winter heb dan zo’n uitdrogende lente. 2 jaar terug hebben de buren hun bomen (grote sparren) gerooid “omdat die zoveel zon wegnemen in ONZE tuin”. Heel lief, maar sindsdien verlies ik elk jaar een paar planten wegens doodgebakken in de zon omdat er helemaal geen schaduw meer is.
    Ook hier het principe: alleen de kuipplanten en de opbrengstplanten. Tenzij je toevallig een plant bent die ik heel graag zie, dan krijgt je ook een gietbeurt. 🙂
    Geen regenton (komt nog), maar wel een grondwaterput waar we toch zuinig aan met doen.

  9. Ik ben toch al een tijdje aan het gieteren in de tuin, vanwege de buxus stekken. Mijn eerste keuze toen ik voor het eerst een tuin had was de hortensia mooi in de volle zon :s .
    Ik zat een tijdje (jaar of 5) ertegenaan te hikken om ze te verplaatsen, omdat het ondertussen best grote planten zijn geworden, maar ze zijn vorige week verhuisd naar een schaduwrijker plekje.

    Met zo’n verhuizing hebben ze het best moeilijk, maar als er eentje wegvalt geeft het niet.
    Ik heb er namelijk heel veel door een enthousiaste stekbui van mijn vader. Hij heeft nogal groene vingers, en toen ik vroeg om een leuke hortensia-stek kreeg ik er 12 🙂 en weggooien is zonde. Gelukkig heb ik er een heel stel weg kunnen geven.

    Nu heb ik op de plek van de hortensia’s wat salvia’s gezet, en die kunnen beduidend beter tegen de zon. 🙂

    Hier heeft het vandaag maar een heel klein beetje geregend. Het komt maar weinig voor maar een weekje veel regen zou ik op dit moment niet erg vinden, zo lang het daarna maar weer lekker zonnig wordt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.