Ei, Jochei! – Spring!

(to English text)

Kievitsbloemen!

Fritillaria meleagris | Kievitsbloem - Snake's head fritillaria
Fritillaria meleagris | Kievitsbloem - Snake's head fritillaria

Nee, de kievitsbloemen in mijn tuin bloeien nog niet… dat zal zoals andere jaren nog wel tot half april duren.
Maar ik heb intussen al lang in de gaten, dat planten zich niet te veel aantrekken van waar ik ze wil zien groeien, en dat ze zich aan door de mens getrokken grenzen al helemaal niks gelegen laten. Want de bloemen op de foto zijn dus inderdaad nakomelingen van de bolletjes in mijn bloemenweide, waar ik ze op het laagst gelegen – en dus vochtigste – plekje had geplant, lekker in de schaduw aan de noordkant van de meidoornhaag, waar de bodem dus nog minder uitdroogt.

Maar ik had al een paar jaar in de gaten, dat de planten die het meest schaduw kregen het toch niet helemaal naar hun zin hadden, maar dat er wel zaailingen opdoken op wat hogere en drogere, maar zonnigere grond.

Fritillaria meleagris | Kievitsbloem - Snake's head Fritillary
Fritillaria meleagris | Kievitsbloem - Snake's head Fritillary
En plots duikt er dan in de berm, aan de andere kant van de haag ook een plantje op. Nu ja, plots… zo plotseling zal het wel niet zijn, want het zou gemiddeld zo’n jaar of acht, met uitersten tussen 5 en 12 jaar, duren voor een zaailing een bloem vormt, maar het grasachtige blad valt in een berm vol grassen natuurlijk nauwelijks op.

Eigenlijk vind ik dit het boeiende van tuinieren: te zien hoe die schijnbaar immobiele planten zich in de loop van de jaren in (en buiten!) je tuin verplaatsen, en natuurlijk veel beter weten dan de tuinier welk hun ideale plekje is.

Snake’s head Fritillary

I’m wondering how this flower is most often called in English. I find names like Snake’s head Fritillary, Guinea Hen flower, Checkered lilly, Checkered daffodil, Checker flower, Frog-cup…
In Dutch, it’s always called Kievitsbloem. ‘Kievit’ is the Dutch name for the Northern lapwing. The pattern of this bird’s eggs ressemble that of this fritillary, and when the flower is closed, it even has similar colors.

In my garden, this plant grows in the flowermeadow, and in will bloom within the next few weeks. But it has escaped from my garden, and seems to enjoy that spot even more. I planted the bulbs at the lowest spot of the meadow (since the flowers rather like a wet soil, at least in winter), in the shadow of the hawthornhedge (to prevent them from drying out even more). But the flowers decided they’d like a somewhat sunnier spot, and suddenly emerged on the southern edge of the hedge, on the roadside. Although… suddenly? Since it takes at least 5, sometimes even 12 years for this plant to flower, it must have been there in previous years, but the line-shaped leaves didn’t stand out between the grasses.

Vanellus vanellus | Kievit - Northern lapwing (Photo: Rasbak - CC license)
Vanellus vanellus | Kievit - Northern lapwing (Photo: Rasbak - CC license)

Isn’t this one of the fascinating aspects of gardening, to see how seemingly immobile plants move around in (and out of!) your garden, knowing much better than even the keenest gardener which spots suits their needs best!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Ei, Jochei! – Spring!

  1. mooi he die kievitsbloemen, bij mij staan ze al te pronken, de leliehaantjes hebben ze ook alweer gevonden dus er zijn er ook al een paar aangevreten.
    Ik vind het patroon zo mooi, bijzonder dat dat door de natuur zo gegroeid is, en niet door de mens.

  2. mijn kievitsbloemen bloeien al een week of 2. Het is nu 30-03-2014. géén leliehaantjes erin, gelukkig!!!
    leuke site.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.