Groot hoefblad – Butterbur

(to english text)

Ik weet het, groot hoefblad heeft de naam een beetje te woekeren.
OK, ik geef toe, groot hoefblad is op de keper beschouwd inderdaad een plant die je niet overal in je tuin durft te laten groeien. Hij heeft dan misschien wel geen bamboe-achtige allures, maar durft zich via ondergrondse wortelstokken behoorlijk verspreiden, en steekt zijn roze kaarsen plots meters van de oorspronkelijke groeiplek boven de grond uit.

Petasites hybridus | Groot hoefblad - Butterbur
Petasites hybridus | Groot hoefblad - Butterbur

Maar dat neemt niet weg dat ik het een mooie plant vind… In het voorjaar steken de nog bladerloze planten hun forse roze bloeiknotsen in de lucht (‘Filiae ante patrem’, de dochters (bloemen) voor de vader, werden de planten in de Middeleeuwen wel genoemd). Later op het jaar zijn het de dofgroene, aan de onderzijde viltige bladeren die een mooie bodembedekking vormen.

 

Maar dat woekeren dus…
Ach… eigenlijk valt dat wel mee, als je tenminste voor buurplanten zorgt die de concurrentie aankunnen.
En dat deed ik dus. In een beschaduwd driehoekje van de tuin, begrensd door een pad, de meidoornhaag en het sinds lang tot tuinwerkhok gepromoveerde speelhuisje van zoonlief, hebben we het groot hoefblad aangeplant in het gezelschap van een andere notoire woekeraar, de pluimpapaver. Als – zeer geslaagd – experiment werden er ook een paar plantjes Turijns bedstro (Asperula taurina) geplant (daarover later in het voorjaar een keer meer). Die drie kwamen vlot tot een peacefull coexistence… Geen van de drie haalde echt de overhand, en geen van het trio heeft het onderspit moeten delven.
En dat het met hun woekeren wel meeviel, werd bewezen door twee geraniums die zich spontaan in het lapje gevestigd hebben. Inderdaad, ik weet het… van de donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) kan je bezwaarlijk zeggen dat hij erg bescheiden is, die zaait zich uit waar hij een halve vierkante centimeter aarde vindt. Maar dat ook het robertskruid in het bordertje zijn stek vond is wel een hele plezierige verrassing.
Dat robertskruid kwam oorspronkelijk in mijn tuin niet voor, maar een paar straten verderop vormde het een prachtige bermbegroeiing aan de bosrand. Het stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje… en jawel hoor! Een paar jaar geleden dook er spontaan een plantje op. Intussen heeft het zich langzaamaan verspreid, vooral op de donkerder plekjes. In het ‘woekerhoekje’ dat ik hierboven beschrijf, vormt het robertskruid een lint op de overgang van de border naar de haag. Het markeert precies de lijn tussen de zone met ‘nog net genoeg licht voor de woekeraars’ en die met ‘alleen maar geschikt voor echte bosrandplanten’. En dat is meteen een tweede regel om in acht te houden als je sterk uitbreidende planten plant: zet ze daar, waar de omstandigheden voor hun groei net op de grens van het getolereerde zit… Want ik durf niet garanderen dat een combinatie van groot hoefblad en pluimpapaver op een andere plek, met nog iets meer zon, en wat meer vocht (we zitten hier nog steeds in de Kempen, remember!) zich ook zo goed in toom laat houden…

Butterbur

I know, I know… Butterbur is said to be a bit invasive.
And, to be honest… Butterbur is indeed a plant you shouldn’t plant on a random spot in your garden… It doesn’t behave as bad as some bamboo-species, but with its long rhizomes it can spread vigorously, and emerge at quite some distance of the original spot.

Petasites hybridus | Groot hoefblad - Butterbur
Petasites hybridus | Groot hoefblad - Butterbur

But nevertheless… I like the plant!
In early spring, before you can see a single leaf, there are those thick pink flowering clubs. (In Medieval times, the plant was called ‘Filiae ante patrem’, the daughters before the father, because the flowers where there before the leaves.) And later, there are the leaves with a very special green hue… not shining at all, a bit dull, but with a hint of burgundy. I like them as a groundcover.

 

But the invasiveness…
Oh really, if you really look for the right companion-plants, that invasiveness isn’t too bad.
Just search for neighbours that are as vigorous growers! In a shady triangle of my garden, I planted butterbur, plume poppy and (and that was an experiment because I didn’t know much about the strength of growing of this plant) pink woodruff. And indeed… very soon they had a really peacefull coexistence. They even made room for two Geraniums that invaded the spot without my help: Mourning widow (Geranium phaeum) is a geranium that spreads very easy by germinating on every available spot. The other, herb Robert (Geranium robertianum) is a native that grows in abundance on the forest-edge nearby, and was high on my wishlist… And yes, a few years ago, the first plant appeared in my garden, and now it growing on several spots. In this particular border with it’s proliferative species, it clearly marks the line between the zone with ‘just enough light for those proliferators’, and the more shadowy zone only tolerated by that particular plant.
And that is a second rule for gardening with proliferative plants: search for a spot on the extreme of what they can tolerate… This aren’t plants you should plant in their ideal biotope! Unless you want a garden with just butterbur. My combination of butterbur and plume poppy might be spreading more vigorously in a sunnier and moistier spot! (Remember, I’m gardening on a rather dry sandy soil…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Groot hoefblad – Butterbur

  1. een beetje woekeren kan soms geen kwaad … : ) ik had er bij ons ooit eens een exemplaar achter aan de beek geplant … 2 jaar geleden dacht ik dat die met de noorderzon verdwenen was … tarara … sinds vorig jaar en vooral dit jaar reiken zijn tentakels heinde en ver … voorlopig mag hij zijn hang gaan, en aan de beek geeft hij goeie beschutting aan de kikkers ( merkte ik vorig jaar ) en plus het is een uitstekende voorjaarsbloeier en nectarleverancier voor hommels en bijen … : )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.