Winterbloeiers – Winterblooming flowers

(to English text)
‘Hoe staat het met je lentebloeiers?’ vroeg Silly me een paar dagen geleden in een reactie op een ander berichtje.
Ik verwees haar naar mijn facebookpagina, maar die bleef voor haar onzichtbaar op haar werk…

Crocus tommasinianus | Boerenkrokus - Spring crocus
Crocus tommasinianus | Boerenkrokus - Spring crocus

Dus speciaal voor Silly: Mijn lentebloeiers!
Of eigenlijk… lentebloeiers… daar zie ik in mijn tuin nog maar heel weinig van. Mijn bostulpjes, die beginnen hun groen stilaan te tonen, maar van de wilde narcissen is nog maar weinig te zien. En zelfs het speenkruid, dat voor mij toch de eerste échte lentebloeier blijft, heeft nog geen enkel knopje.

Maar de winterbloeiers! Die zorgen wél voor massa’s geur en kleur… en dierenleven!
De Viburnum bodnantense ‘Dawn’ heeft nog nooit zo intens gebloeid als dit jaar. De toverhazelaars sprankelen van kleur, en ook de winterkamperfoelie doet zijn naam nog steeds alle eer aan.

Hamamelis x intermedia 'Jelena'
Hamamelis x intermedia 'Jelena'

Maar sinds goed een week beginnen ook de winterbloeiende bolletjes te pronken.
Galanthus nivalis | Gewoon sneeuwklokje - Common snowdrop
Galanthus nivalis | Gewoon sneeuwklokje - Common snowdrop
Het groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii), dat is alweer ruim over zijn hoogtepunt heen, maar het gewoon sneeuwklokje (G. nivalis) begint aan alle kanten te tingelen… Vorig jaar kocht ik flink wat van dat sneeuwklokje ‘in het groen’ bij kwekerij Duizendblad, en plantte die onder de hazelaars. Nu staan ze er nog schriel bij, maar ik hoop dat ze mettertijd flink verwilderen en voor mooie pollen gaan zorgen. Op de foto zie je, hoe het varenachtige blad van de dolle kervel ook al stilaan tussen de klokjes tevoorschijn komt – maar als die bloeit is het al zomer! En dat vind ik het leuke van de winter… hoe het in die schijnbaar ‘doodse’ tuin, voor wie het wil zien toch aan alle kanten al overloopt van belofte aan bloei!

De dwergirissen bloeien ook al ruim een week. Lang geleden plantte ik één bolletje, en in 2008 juichtte ik dat ik voor het eerst vier bloeienden plantjes had. Vandaag tel ik er maar liefst 12.
Ook de rondbladige cyclamen (C. coum) heeft een paar bloemetjes, maar die soort gedijt hier niet zo lekker als de herfstbloeiende (C. hederifolium).

Maar de show wordt definitief gestolen door de krokussen. Met tientallen staan ze in de bloemenweide te reikhalzen naar elk straaltje zon. En ook die nemen jaar na jaar in aantal toe. De tuincultivars vormen steeds grotere bosjes, die blijken zich vooral vegetatief te vermenigvuldigen, door afsplitsing van klisters van de ‘moederbol’, en de botanische soorten (boerenkrokus, C. tommasinianus, en bonte krokus, C. vernus) die doen dat door zich uit te zaaien: die vormen niet zo’n dikke pollen, maar duiken ‘overal’ op, tot meters ver van de oorspronkelijke groeiplek, en zelfs tussen de voegen van de bestrating!.
En het allerleukste bij de krokussen, is het gewemel van de bijen… Hier en daar zitten er wel vier-vijf bijen rond één bloeiend groepje. Die genieten van een hapje vers, na een winter te hebben geleefd op suikerwater (of wat krijgen die van hun baasje?).
Als ik zie hoeveel bijen hier in de tuin zitten, dan krijg ik soms zin om ook te gaan imkeren. Maar waar haal ik daar ook nog de tijd vandaan? En bovendien… als ik heel eerlijk ben heb ik nog net iets meer sympathie voor de wilde, solitaire bijen, dan voor de huisdier-honingbijen ;-)!

De gulzigaards! | Such gluttons!
De gulzigaards! | Such gluttons!

 

Winterblooming flowers

A few days ago, someone asked me: ‘And what about your springflowers?’
To be honest: not much to say about my springflowers. The leaves of my wild tulips are only just emerging, and I haven’t seen a trace of my daffodils. And even the lesser celandine, that I consider to be the first real springflower, doesn’t show one single bud.

Viburnum bodnantense 'Dawn'
Viburnum bodnantense 'Dawn'

But the winterbloomers! They are already providing color and scent for weeks!
Of course there are my winterblooming shrubs: Viburnum bodnantense ‘Dawn’ hasn’t been flowering so abundant ever before. The witch hazels are so beautiful, and also the winter honeysuckle is showing off.
But in the course of the last week, more and more winterblooming bulbs are in flowers.
Iris 'George' | Groot sneeuwklokje - Giant snowdrop
Iris 'George' | Groot sneeuwklokje - Giant snowdrop

Cyclamen coum | Rondbladige cyclamen - Spring cyclamen
Cyclamen coum | Rondbladige cyclamen - Spring cyclamen
The Giant snowdrop (Galanthus elwesii) is already withering, but the tiny bells of the Common snowdrop (G. nivalis) are tinkling everywhere. I planted lots of them ‘in the green’ last spring under my hazels, and I hope they will form large clumps over the following years. Do you see the fern-like leaves of the rough chervil amid those snowdrops (on the picture in the Dutch text)? When those will be flowering, it’s already summer. And isn’t that part of the beauty of winter, that in a seemingly ‘dead’ garden, there are signs and signals promising growth and blooms everywheren, if you only want to see them.

The dwarfirisses started blooming a week ago, and are almost gone now. Years ago I planted one single bulb, and three years ago I was so happy to see I already had four flowers. This year I have twelve of them!
Cyclamen coum has a few flowers, but that plant doesn’t seem to thrive in my garden (although C. hederifolium, a autumn-flowering species, is growing vigorously).

But the most splendid sight is provided by my crocusses. There are so many of them in my flowermeadow. And they not only show beautiful colors but… hush… be silent… Do you hear???
So many bees are visiting this early source of nectar… there buzzing is such a lovely sound!
That music me feel so happy, and it makes me even consider to start beekeeping… But where do I ever find the time! And to be honest, I think I even fancy those wild, solitary bees more than the ‘tamed’ ones…

Crocus sp.
Crocus sp.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

9 thoughts on “Winterbloeiers – Winterblooming flowers

  1. Aanvankelijk vond ik hem in de tuin maar niks: Zolang er maar één of twee bloemen open staan, zie je hem nauwelijks staan als er geen andere, helder gekleurde bloemen in de buurt staan.
   Maar het lijkt wel alsof die plant in de gaten had, dat hij niet op z’n voordeligst oogde, want op de oorspronkelijke plantplek staat er nog steeds maar eentje, maar een meter verderop, bij de sneeuwklokjes, is dit groepje spontaan opgedoken. En in groep zijn ze inderdaad wel erg mooi, en komt hun dieppaarse kleur pas goed tot z’n recht.

 1. Beautiful photographs Anne, your flowers are lovely, and your bees look so happy! I love the wild solitary bees too, and we have many here, but we are venturing into beekeeping too. After all, a garden can never have too many bees! 😉

 2. Beste Anne Tanne,

  Weet je of hier ook eetbare planten bij zijn? Ik ben op zoek naar een plant of struik die in februari al wat lente-gevoel veroorzaakt, maar die tegelijkertijd ook eetbaar is. In Januari heb je zo de hazelaar die dan al bloeit, en later in het jaar zeer eetbare noten heeft, maar over de eetbaarheid van sneeuwklokjes, krokussen en irissen weet ik niet veel…Misschien heb jij een tip voor me?

  1. @Kathleen: je zou aan de gele kornoelje (Cornus mas), ook wel eetbare kornoelje genoemd, kunnen denken.
   Die geeft in februari-maart leuke gele bloemen, en later in het jaar kersrode en kersgrote bessen, die in Oost-Europa vaak tot confituur worden verwerkt. (Ik moet eerlijk zeggen dat mijn struikje nauwelijks bessen produceert).

 3. winteraconiet is ook wel leuk nu, ook al is hij geel 😉
  enig idee waarom het lijkt alsof er met de jaren steeds meer gele crocussen uitkomen (terugval van wit/blauw naar geel, gele gewoon sterker, …)

  1. Natuurlijk is winteraconiet leuk… maar die wil om één of andere reden in mijn tuin niet.
   Nee, witblauwe krokussen zullen zeker niet ‘teruggaan’ naar geel, want afkomstig van andere soorten.
   Blauw-paarse krokussen kunnen cultivars zijn van bv C. tommasinianus, C. vernus… terwijl gele bv C. ancyrensis of C. flavus in hun bloed hebben.

   Zelf heb ik toevallig gele cultivars, en witte en blauwe botanische krokussen in de tuin. Die gele die vormen mettertijd steeds grotere groepen, en vallen daardoor op, maar verspreiden zich niet naar andere plekken. De botanische daarentegen blijken zich niet zozeer vegetatief te vermenigvuldigen, of veel trager, maar die zaaien zich heel vlot uit.
   Ook zijn met name C. ancyrensis en volgens mij ook C. flavus erg vroege bloeiers, en die vallen daardoor misschien ook meer op, omdat ze eerst zijn. (Vorig weekend stonden hier vooral gele open, maar nu komen er steeds meer boerenkrokussen tevoorschijn.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.