Kastanjes Rapen – Picking Chestnuts

Vijftien jaar geleden hebben we in onze tuin een aantal kastanjeboompjes geplant die we zelf uit geraapte kastanjes gezaaid hadden.
Intussen zijn ze al flink gegroeid, al blijven het jonge boompjes. En sinds een aantal jaren hebben we dus ook elke herfst flink wat kastanjes. E̩n boom heeft veel en dikke vruchten, een andere heeft er net zo veel, maar die zijn een maatje kleiner. Een derde heeft vruchtjes die het rapen niet waard zijn, en de vierde Рen grootste boom Рheeft voorlopig nog geen enkele kastanje gegeven.

Maar de twee eerste geven samen al een flinke oogst, en na de uitdaging van ‘creatief met pompoenen’ en ‘creatief met courgetten’, dringt zich nu de vraag op hoe ik die kilo’s kastanjes tot iets lekkers kan verwerken. Iemand met originele suggesties?

Sweet Chestnut

Fifteen years ago, we’ve sown some sweet chestnuts and planted the seedlings in our garden. Meanwhile they have grown into small trees, and in the last few years they gave us quite a harvest.
One of the trees gives large amounts of giant chestnuts, and the one in the front yard has many smaller fruits. A third one also give some chestnuts, but they are so small, that it isn’t worth the effort to pick them. And the last one is the largest tree, but we haven’t found even one chestnut underneath.

But still we have a really good harvest, and so I’m looking for original suggestions for processing those fruits…
Someone?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

23 thoughts on “Kastanjes Rapen – Picking Chestnuts

 1. Voormalige buren, afkomstig van Turnhout, maakten daar puree van.
  Een oud recept voor mensen met bescheiden middelen in de Kempen.
  Ik kan me herinneren dat het om aardappelpuree ging met stukjes kastanje.

 2. Chestnuts roasting on an open fire
  Jack Frost nipping at your nose …
  en subiet is het weer kerstmis 😉

  gewoon poffen bovenop de kachel kan natuurlijk ook. Ik eet ze raastig graag rauw maar misschien nog liever gepoft, en van gepoft naar puree is maar een klein sprongetje.
  In Rome kregen we er confituur van, een inmaakvorm waar we onze hand niet voor omdraaien he 😉
  ik eet er meer dan ik er kan rapen dus verder dan rauw en gepoft kom ik meestal niet 😉

  1. Die confituur toch nog maar eens uitproberen: manlief beweert geen kastanjes te lusten, en wilde van een potje zelfgekochte kastanjeconfituur dan ook niet proeven, maar zelfgemaakt is misschien toch een ander geval.
   Poffen en zo, dat hoeft voor hem helemaal niet…

 3. Persoonlijk ben ik gewoon ZOT van kastanje-ijs. (de bereiding daarvan gebeurt door de eigenwijze madam, maar recepten vind je à volonté googlegewijs).

  1. Verdorie… net nu we aan het afwegen zijn hoe milieu-verantwoord het zou zijn om een iets grotere diepvries aan te schaffen (kwestie van het ‘eat locally’ ook in de winter te kunnen verderzetten), kom je daarmee aanzetten 🙂

 4. Als je geen kachel hebt en ook geen houtvuur( steek je niet elke dag aan..) kan je kastanjes poffen in de microgolfoven. Het is niet hetzelfde maar toch ook lekker !!
  ps leuke site!

 5. Hier in zwitserland kun je dit seizoen vanalles met kastantje krijgen: toetjes, ijs, joghurt… Ik koop vaak een zoete puree in de supermarkt om een lokaal toetje mee te maken.
  Je brokkelt eerst merengues in een glas (eh, hoe heten die dingen in het NL, ff vragen, ah, schuim, maar dan dus die grote die van een bakker of groothandel af komen, of je maakt ze zelf). Daarop doe je dikke room (liefst ongezoet, want de schuim en de puree is al zoet, maar dat is naar eigen smaak), en dan maak je van de puree een vermicelli die je in een punt mooi gedraait eroverheen spuit. Erg lekker! Wellicht is een recept voor die zoete puree ergens te vinden, maar dat zal in het frans of duits zijn… zal ik zoeken?
  groet,
  Danielle
  ps. deze site in mijn favorietenlijst gezet, erg leuk!

  1. Hier – in Vlaanderen dus – zeggen we in elk geval Meringues. (Ik zag eens in een TV reportage iets over een Zwitserse bakker die tot ver in de omtrek voor zijn meringues beroemd was…)
   Ik kan behoorlijk vlot Duits en Frans lezen, dus als het niet teveel moeite is…

 6. Ik kreeg van de zomer een boek (Van Nature, van Ria Lohuizen) waarin een recept staat voor confituur met venkelzaadjes en grappa. UIt Sicilië, waar een enorm oude kastanje schijnt te staan.
  Aangezien ik net ben thuis gekomen met een flinke portie kastanjes, ga ik ‘m waarschijnlijk snel uitproberen. Als je het receptje wil, stuur ik ’t even!

 7. Je kan ook hele lekkere kastanjesoep maken. Via google vind je vele recepten. Maar heel envoudig; wat prei en ui stoven, water en gekookte kastanjes toevoegen, bouillon, peper en zout, mixen, en eventueel wat room . smakelijk!

 8. het sneeuwt hier in nederland al een tijdje hoor :P, mooi op een vrije dag maar nu verlang ik weer terug naar waarden boven nul 🙂 Waar blijft die regen 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.