Platbuik – Broad-bodied chaser

De platbuik is een libel die als ‘pionier’ bestempeld wordt. Het is één van de eerste libellensoorten die bij nieuwe vijver kan gevonden worden.
Als je ze eenmaal gezien hebt, zijn ze vaak niet moeilijk om te fotograferen, omdat ze wel regelmatig van hun rustplek opvliegen, maar na een klein rondje toch weer op hetzelfde plekje terugkeren. Mannetje en vrouwtje zijn makkelijk herkenbaar en vlot van elkaar te onderscheiden: Mevrouw heeft een goud-brokanten japon aan, mijnheer heeft een blauw-berijpt achterlijf. (En wat poseren die beestjes attent voor een bijpassende achtergrond!)

The Broad-bodied chaser is a dragonfly that is often called a pioneer, as it is one of the first dragonflies/damselflies you can find near new ponds.
When you have spotted them, they are not difficult to photograph, as they tend to return to the same spot over and over again. The lady on the picture here, was sitting in my front yard for more than an hour, with only brief interuptions for a short flight over the border.
This dragonfly is very easy to identify, both males and females. The lady is wearing gold brocate, while the male one has a blue abdomen. (And I must say that I do appreciate the background they choose for their portraits!)

Libellula depressa ♀ | Platbuik - Broad-bodied chaser
Libellula depressa ♀︎| Platbuik – Broad-bodied chaser
Libellula depressa ♂ | Platbuik - Broad-bodied Chaser
Libellula depressa ♂︎| Platbuik – Broad-bodied Chaser
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “Platbuik – Broad-bodied chaser

  1. Zit ik hier al jaren te proberen om ze in foto te nemen en jij doet het in een wip.
    Die donkerblauwe speciale, met vlinderallures, die zich hier dit jaar voor het eerst vertoont, vliegt telkens weg wanneer ik hem probeer te fotograferen. Het zou zo een mooie foto opleveren.

  2. Libellen zijn gewoon mooi, of het nu de eersten zijn of de veel kleurigen, ze zijn altijd al prachtig geweest en voor mij blijven ze mooi, ik zie ze veel maar op de foto nog niet echt voor elkaar gekregen, al is dat omdat er teveel riet etc. staat en ze net op plekken gaan zitten dat de camera moeilijk scherp kan stellen…

    XXX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.