De moestuin | The vegetable garden

(to English text)

Ten huize AnneTanne is het manlief die het leeuwenaandeel van het werk in de moestuin voor zijn rekening neemt. En omdat manlief gedurende een jaar voltijds werkt, komt begrijpelijkerwijs die moestuin dit jaar wat op het achterplan.

De moestuin | The vegetable garden
De moestuin | The vegetable garden

Maar na een jaar of zes van moestuinieren zit de routine en de liefde toch goed in, en tegen mijn verwachting in begint de moestuin al weer langzaamaan wat vorm te krijgen. De ‘vorm’ van onze moestuin is op z’n minst ‘organisch’ te noemen… Zelfs in de rechtste lijnen zit hier en daar toch een bochtje.

Dini beschreef, hoe op haar moestuincomplex de grond op 1 mei overal ‘zwart’ moet zijn: netjes twee spaden diep omgespit, en met alle ‘on’kruid gewied.
Hier gaat dat zo niet… Onze moestuin wordt dik gemulched, maar niet gespit, en wij zijn in de winter en tot ver in het voorjaar heel blij met een (eetbaar) dekentje van winterpostelein en lepelblad (die allebei spontaan in de herfst weer opschieten).
Ik moet zelfs bekennen, dat wanneer de sla gaat doorschieten en gaat bloeien, die lekker zijn ding mag blijven doen en lekker met zijn zaadjes mag gaan rondstrooien. En een jaar later ontstaat er als vanzelf een bedje snijsla, zonder dat je daar zelf moeite voor moet doen. (Door de jaren heen is de zadenbank van de moestuin inderdaad vooral zaden van eetbaar lekkers gaan bevatten. Zonder zelf te zaaien en te planten schiet er dus vanzelf al heel wat op.)

Een spontaan slabedje | A self-sown lettuce-patch
Een spontaan slabedje | A self-sown lettuce-patch

Behalve sla hebben we nog niet echt veel gegeten uit de moestuin. Maar intussen zijn de erwtjes aan het bloeien, dus binnenkort komen de eerste peultjes er aan!

Our vegetable garden

Erwtjes | Peas
Erwtjes | Peas

In our garden, the vegetable patch has always been my husbands favorite. But this summer, he will be working full-time, so he doesn’t get everything done in that garden like he would love to.

But after six year of maintaining a vegetable garden, you can’t do without anymore… And little by little, the garden is taking shape again after a long and cold winter.
I do admit, the shape of our garden is rather ‘organic’. Even the straightest line has a curve somewhere…

Dini wrote, how on the allotment where she has her vegetable garden, the soil must me ‘black’ at the first of May. It has to be digged, and free of weeds.
Lucky me, that’s not the rule in our garden… We never dig, but because we use large amounts of mulch and compost, we don’t need to, and without digging we have nice and crumbling soil. In the winter the garden has a warm and tasty green fleece of miner’s lettyce and scurvy grass…. Those ‘weeds’ self-sow in spring, and re-appear in autumn.
And we don’t mind when lettuces, cabbages and herbs come to flower in the garden, and freely spreads thier seeds. And so you find patches of lettucs that we didn’t sow. Yes, through the years the ‘seedbank’ of the vegetable garden is filled with seeds of mostly edible plants, and even without sowing or planting, we already find our garden full of tasty things.

And apart from ’tasty’, I like our vegetable garden to be ‘goodlooking’, so the peas I sow have beautiful colors… (and before the month is over, we will be able to taste the first podded peas!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “De moestuin | The vegetable garden

  1. enige ervaring met opschietend groen is dan wel vereist… hier zouden de prille slaplantjes wellicht samen met de minibrandnetels, de kamille en andere ongewenste opduikertjes richting composthoop gaan.
    Maar inderdaad, wat een mooie moestuin! En een kijkje dichter bij die intrigerende serre daar rechts, daar zeggen we ook geen neen tegen… 🙂
    .-= laatste blogbericht: Alles af! =-.

    1. @Bart: die ervaring komt met de jaren wel… hoewel die met de jaren minder nodig wordt. Daarnet stonden manlief en ik samen een stukje aarde te bestuderen, en vroegen ons af wat daar nu weer massaal aan het ontspruiten was. We waren er snel uit: Pastinaak (die mag dus blijven), koriander (de eerste zaai is bijna in bloei, dus eigenlijk wilde ik morgen opnieuw zaaien – hoeft dus niet), en Nieuw-Zeelandse spinazie (heb ik die daarvoor gisteren uitgeplant?). En jawel, ook één plantje vogelmuur, en twee herderstasje.

      Die serre? Tomaten die op een paar weken tijd in formaat zijn verdriedubbeld, paprika die al doorbuigt onder de vruchten, en verder basilicum, bijna-bloeiende koriander, veel kervel, wat sla… morgen een foto, nu geen zin meer om een kiekje te gaan maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.