Op de catwalk | On the catwalk

Psyche casta | Gewone zakdrager - Bagworm moth
Psyche casta | Gewone zakdrager - Bagworm moth

En jij dacht dat alleen mensen kleren droegen?
Dan heb je waarschijnlijk nog nooit van Psyche casta gehoord.
Hier showt ze haar nieuwste creatie!

De Psychidae zijn een familie van nachtvlinders. Hun rupsen, maar vaak ook de (meestal ongevleugelde) vrouwelijke imago’s (= volwassen vlinders) leven in een zelfgemaakt kokertje, gemaakt van zijde en materialen uit de omgeving. Psyche casta of gewone zakdrager is de in ons land meest voorkomende soort, en die verwerkt in haar koker dorre grassprieten of hele dunne takjes, maar andere soorten uit dezelfde familie gebruiken ook wel andere plantendelen, zand, korstmossen…

On the catwalk

And you thought only humans make cloths?
Than you probably never met Psyche casta!
Here you see her showing her latest creation…

The Psychidae are a family of moths. Their caterpillars, and often the (wingless) female adults, live in a self-made case made of silk and material found in their environment. Psyche casta, the Bagworm moth, is the most common species of this family in our region, and in its case you see dry grass-stalks and minuscule twigs. Other species use other plantmaterial, sand, lichenes…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Op de catwalk | On the catwalk

 1. thanks so much for sharing I just checked up on them – fascinating altogether

  “Psyche casta is a nocturnal moth from the family Psychidae, the bagworm moths. The wingspan of the males ranges from 12 to 15 millimeter. The females do not have wings. The host plants are from the families: Poaceae, Birch, Willow, Poplar and Vaccinium. The caterpillars make a protective hull from grass. The flight time ranges May to July”
  .-= laatste blogbericht: Plants: How important are they to Dublin Zoo? =-.

  1. @natuurlijk-rijk: Of dat kokertje echt zo recht staat? Eerlijk gezegd: ik heb de foto 90° in wijzerzin gedraaid, om ze beter te laten passen bij de titel van mijn stukje.
   Maar vandaag, in de regen (vandaar de slechte kwaliteit van de foto) vond ik op een koolplant een andere zakdrager, die inderdaad vrijwel rechtop stond. En deze had stukjes hout voor zijn kokertje gebruikt:
   Psyche casta

  1. Nee, geen grasspriet. Het is het blad van een soort Iris (een erg smalbladige soort, me ooit in de handen geduwd door een welwillende buur. Naam onbekend.) Ik schat dat het blad zo’n 1.5 cm breed is.

 2. This structure made by psyche casta reminds me of a caddisfly case which can be constructed out of stones, detritus, or other fiber materials. Enjoyed your post and website. Thank you.

  Bill:www.wildramblings.com

  1. Intussen ook uitgevogeld dat ‘zakdragers en kokerjuffers’ wel eens in één adem genoemd worden. Maar zover ik weet zijn de zakdragers over het algemeen meer landgebonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.