Jarenlang hadden we geen geluk met het telen van rabarber. De plant bleef zo klein, dat we er nooit van durfden oogsten.
Maar vorig jaar kochten we nog maar eens een keer een plantje, en lieten de zorgen aan zoonlief over. En jawel hoor… dat werd afgelopen weekend beloond met een flinke schaal rabarbercrumble…
Crumble is hier een geliefkoosde verwerkingswijze voor overdadige (fruit)oogsten. Omdat rabarber zo zuur is, maak ik de crumble iets zoeter dan ik gewoonlijk doe. Maar het contrast tussen de zure moes en de zoete crumble is absoluut heerlijk… maar ook heel erg ‘machtig’!
Mijn recept is belachelijk simpel:
– 750 gr rabarber
– een handvol cashewnoten (of amandelen, of hazelnoten of…)
– 200 gr tarwemeel
– 200 gr koude boter
– 200 gr suiker.
Snij de geschilde rabarber in stukjes en doe die samen met de noten in een ingevette ovenschotel.
Was je handen onder heel koud water, en kneed dan meel, suiker en boter snel tot een crumble (of gebruik een keukenrobot)!
Verdeel de crumble over het fruit, en zet in een op 180° voorverwarmde oven. Laat 30-40 min bakken. (Ik dek de eerste 20-25 minuten de schaal met een stuk bakpapier af, om verbranden van de crumble te voorkomen.
Rhubarb crumble
In the past few years, our rhubarbplants weren’t doing well, and the yield was next to nothing.
Last year, we once again bought a plant, and had our son care for it. And obviously, he was doing much better, hence on sunday we all were rewarded with a platter of rhubarb crumble.
I like to make crumbles when I have a copious fruitharvest. Because of the acidity of rhubarb, I make the crumble sweeter than usual, but that contrast between the sourness of the rhubarb and the sweet crumble is absolutely delicious!
My recipe is very simple:
750 gr (1.65 pounds) rhubarb
some cashewnuts (or almonds, or other nuts…)
200 gr (7 ounce) sugar
200 gr wheatflour
200 gr (cold) butter
Wash your hands with very cold water and quickly knead sugar, flour and butter into a crumble (or use a foodprocessor).
Spread the crumble over the rhubarb. Bake in a pre-heated oven (150° C – 350° F) for 30-40 minutes. (I use to cover the dish with a piece of baking paper during 20-25 min, to prevent the crumble from burning.
Mmmmmmmmm… En dan nog een beetje slagroom of mascarpone erbij…
.-= laatste blogbericht: U wast toch ook? =-.
Of een bolletje vanille-roomijs van Hägen-Dazs!
Dit recept ken ik niet en ook nog nooit gegeten. Wel zoiets met appel. Dat maakte mijn vrouw vroeger wel eens voor de kinderen.
.-= laatste blogbericht: De deur in huis =-.
Mmm ben gek op rabarber en op crumble, deze met noten ken ik ook nog niet. Ik maak vaak een rabarbertaart met een schuimkop erop. da’s ook zo’n lekkere combinatie, dat zoete knapperige eiwitschuim bij dat zurige van de rabarber… het water loopt me alweer in de mond.
Mmmmmmmmm ~ I have picked some rhubarb today 🙂
Een rabarberplant die het niet goed doet, ik kan het mij (zware-grond-boer die ik ben) bijna niet inbeelden. Zelf moeten we de rabarber met regelmaat te lijf gaan, of hij groeit ons over de oren!
.-= laatste blogbericht: ‘t is groen en dichtbij… =-.
Wat een toeval, laat ik deze week ook een rabbarber crumble gemaakt hebben,
mijn allereerste oogst uit eigen tuin. Trots dat ik was.
.-= laatste blogbericht: Schitterend boek =-.
Helaas, ik zal nog een jaartje moeten wachten op rabarberoogst – pas enkele weken geleden een klein plantje in de tuin gezet.
Maar misschien ga ik binnenkort wel wat kopen, al was het maar om je recept uit te proberen.
.-= laatste blogbericht: Het witte hoekje =-.
ik zit gedikke weeral in de spam zekers!?!
.-= laatste blogbericht: ‘t is groen en dichtbij… =-.
@Bart: Inderdaad… Dit bericht bij ‘moderately spammy’, het vorige bij ‘somewhat spammy’.
Jeebee was bovendien hetzelfde lot beschoren.
En ik zat een paar dagen op een congres, en het internet in het hotel vond mijn blog te verdacht van inhoud, en ik kon dus niet eens iets lezen, laat staan de comments beheren…
Lijkt me heerlijk! Onze rabarberplanten doen het weer uitzonderlijk goed. ‘k Heb al weer kisten vol ingemaakt en tot jam verwerkt.
Lekker hoor!
.-= laatste blogbericht: Verzwegen geschiedenislessen =-.
Rabarber heb altijd heel lekker gevonden en nu nog steeds. Dit recept ken ik nog niet maar lijkt me wel lekker.