De eerste vlinders – The first butterflies

(to english text)

Polygonia c-album | Gehakkelde aurelia - Comma
Polygonia c-album | Gehakkelde aurelia - Comma

Niet alleen de bloemen komen massaal tevoorschijn, ook de vlinders laten zich met het mooie weer van de laatste dagen steeds meer zien.
De Gehakkelde aurelia dartelt aan alle kanten… Ik heb er al een keer drie tegelijk gezien.
Ook de witjes zijn er weer… Vandaag een klein geaderd witje, gisteren twee parende kleine koolwitjes, en verschillende citroentjes (ja, dat zijn ook ‘witjes’ (Pieridae).
Er vliegt ook regelmatig een dagpauwoog rond, en ik zag ook twee boomblauwtjes.

Thuis heb ik nog geen Kleine vos gezien, maar wel toen we in Kent waren…
Vorig jaar waren er maar heel weinig kleine vossen: het is een vlindersoort die niet als pop, maar als vlinder overwintert, en het lijkt dat de strenge winter van 2008-2009 net een tikje teveel van het goede was voor deze soort. (De voorbije winter was wel lang, maar de temperaturen waren een stuk minder extreem dan een jaar geleden, toen gingen we hier in de Kempen zelfs een paar keer beneden -15, terwijl we in de voorbije winter het nauwelijks kouder kregen dan -10°)
Van 10 tot 15 april 2009 werden op waarnemingen.be maar 20 waarnemingen van Kleine vos ingevoerd, en in dezelfde periode dit jaar wel 54. Natuurlijk zeggen die getallen niet alles: precies omdat er vorige zomer zo weinig vlindertjes van deze soort rondvlogen, zullen veel waarnemers dit jaar hun observaties veel sneller invoeren.

Toch vraag ik me af, waarom vlinders als de Dagpauwoog, de gehakkelde aurelia, en de citroenvlinder, die ook als vlinder overwinteren, nauwelijks minder in aantal waren vorig jaar, en de Kleine Vos wel de grote afwezige was?

En nu is het wachten op de oranjetip… dat blijft toch één van mijn favoriete vlindertjes.

Inachis io | Dagpauwoog - European peacock
Inachis io | Dagpauwoog - European peacock

The first butterflies

Not only the flowers have realized spring arrived at last, the butterflies too are flying those sunny days…
The comma is numerous this years… I see them everywhere.
I already noticed several whites: a green-veined white today, two mating cabbage whites yesterday, and several brimstones (who belong to the family of the whites, the Pieridae too.)
I also saw a European peacock and two Holy blues in my garden too.

Here in my garden, I haven’t seen a small tortoiseshell yet, but I did see it during our stay in Kent. Last year, I haven’t seen one of this species. They seemed to have suffered from the harsh winter last year. (Our recent winter was long, extremely long, but not as cold as the previous one.) But this year they make their comeback already. On ‘waarnemingen.be’, for the previous days many more observations of this butterflies have been mentioned than in the same period last year.

And now I’m waiting for the first orange-tip, one of my favorite butterflies!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “De eerste vlinders – The first butterflies

 1. I was just outside trying to photograph some butterflies…but I couldn’t seem to catch up with them! I haven’t seen a European Peacock butterfly in a long time, and miss having them around. Your photos, as ever, are just lovely!
  .-= laatste blogbericht: Iris fernaldii =-.

 2. I simply adore the European Peacock haven’t seen them in an age. Your readers might like to read this interesting article http://bit.ly/a1IQTi which explains the presence of butterflies warming their wings in my garden today also. Isn’t it great to see them out and warming themselves in the Spring sunshine. As usual fab photographs, thanks so much for sharing them with us….
  .-= laatste blogbericht: Impressive Imagery =-.

 3. Ooh ja heerlijk weer die vlinders. Hier heb ik ook al enkele soorten gezien.
  Verleden week in het Bunderbos stond de pinksterbloem in bloei en heb ik al stiekum rond gekeken voor de oranjetip, maar ik denk dat dat nog iets te koud is. Het is wel een van mijn lievelingsvlindertjes.
  groetjes, Marianne
  .-= laatste blogbericht: Wandeling Bunderbos Geulle en Elsloo =-.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.