Lieveheersbeestjes | Ladybirds

(to english text)

Een paar weken geleden vertelde ik over de Veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes die stilaan onze inheemse soorten dreigen te verdringen.
Gelukkig halen ze nog niet helemaal de overhand.

Coccinella septempunctata | zevenstippelig lieveheersbeestje - Seven-spotted ladybird
Coccinella septempunctata | zevenstippelig lieveheersbeestje - Seven-spotted ladybird

Sinds de winter voorbij is, heb ik in de tuin een drietal van die bonte Aziaten ontdekt, maar ook verschillende van onze inheemse soorten.

Ons meest bekende ‘lievevrouwenbeestje’ (zoals het in de streektaal van mijn geboortedorp heette) is natuurlijk het zevenstippelige (Coccinella septem-punctata), en daarvan vond ik er al drie.
Het citroenlieveheersbeestje dat ik tijdens het wieden vond, was helaas overleden, maar een hele leuke vonds was het vloeivlek-lieveheersbeestje (Oenopia conglobata).

Dat vloeivleklieveheersbeestje is helemaal geen zeldzaamheid in West-Europa, maar op de Britse eilanden komt het helemaal niet voor (de Engelstalige lezers van dit blogje moeten het dan ook met alleen de wetenschappelijke soortnaam doen).
Het is een klein kevertje, veel kleiner dan het zevenstippelig en het bonte Aziatische. Het haalt nauwelijks een halve centimeter lengte. Ik merkte het eerlijk gezegd pas op, toen ik door de zoeker van mijn camera keek, om een foto te maken van liggend vetmuur in de voegen tussen de kasseien van de oprit.
Op de rozige dekschilden van het beestje staan vaag afgelijnde vlekken, die hier en daar met mekaar kunnen vervloeien (en vaak – maar niet bij mijn exemplaar) een muzieknootpatroon op de rug lijken te vormen. Het kevertje wordt vooral in gemengde loofbossen aangetroffen, en het overwintert onder de schors van loofbomen, onder andere van eiken. Ik vond het op de grond onder de kruin van ‘onze eik’, dus ik veronderstel dat het daar onlangs uit zijn winterrust ontwaakt is.

Ik hou jullie op de hoogte van andere inheemse soorten die ik dit jaar nog aantref!

Oenopia conglobata | Vloeivleklieveheersbeestje
Oenopia conglobata | Vloeivleklieveheersbeestje

Ladybirds

A few weeks ago, I told you about the Asian Ladybirds (Harlequin ladybirds) that seem to multiply at a much higher rate than our native ones.
But it seems they aren’t in the majority yet…
In the past weeks, I already found several native ladybirds, and only two or three Asian ones.

The most frequent (and best known) in this region is the Seven-spotted ladybird (Coccinella septempunctata), and I already found three of them.
A little bit smaller than the large Seven-spotted and Asian ladybird is the 22-spot ladybird. It is yellow, hence the Dutch name ‘citroen-lieveheersbeestje‘, lemon-ladybug. (I found one while weeding, but it was a dead one.)
And then I discovered the Oenopia conglobata… We do have a Dutch name for this one, ‘vloeivleklieveheersbeestje‘. Difficult to translate, it refers to the spots who are not so clear-defined, but seem to run into each-other. It is a common ladybird in deciduous woods in Western Europe, but not on the British islands, so it has no English name. (I don’t even find a French and German one…)

The Oenopia conglobata is much smaller than the better-known Seven-spotted and Asian Ladybirds. It’s length is less than 5 mm (between 1/8-1/4 inch). I only saw it when I was trying to take a picture of procumbent pearlwort (a tiny little plant), growing between the stones of the driveway.
The bug hides under the bark of trees like oaks during winter, and I found it just beneath our oak, so it probably was shortly awake…

I keep you informed of other Ladybirds I find this year!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

15 thoughts on “Lieveheersbeestjes | Ladybirds

 1. Thankyou Anne for the great information you left for me now that I’ve finally got checking my comments section. I read the asian bit too quickly and didn’t realise that this is another name for the ladybird I’m on the lookout for. Its going to be an interesting year to keep a record of our sightings – its still alittle too cold in my own garden for them – but once I get out weeding I might find one or 2of our own native 7 spot ones and I am sure this year I will probably come across a Harlequin as they have been spotted in this area last year.
  .-= laatste blogbericht: The ladybird survey and the approaching Harlequin Invasion =-.

 2. Very interesting. I hadn’t heard of Oenopia conglobata before. So far, I haven’t seen very many lady birds of any sort here. Hopefully as we increase the diversity of native plants here on the property we’ll see more. Goodness knows we have lots of aphids, so they’ll find plenty to eat here!
  .-= laatste blogbericht: Forget-Me-Nots =-.

 3. This is an interesting post, and I’ll be paying more attention to the ladybugs (as we call them where I’m from) in my garden, since I have the feeling that there are more varieties around than there used to be. By the way, I had a great visit to an absolutely amazing garden center in Holland while there recently – Oosterik in Denekamp. I finally found the kind of birdbath I’d been looking for there in addition to a few other things. Holland has real garden culture!
  .-= laatste blogbericht: Finally Spring Part I: Progress in the kitchen garden =-.

  1. @Barbara,
   When I was in Würzburg a few years ago, I bought a German booklet there about wanted and unwanted bugs in the garden. In it was an amazing picture with only ‘some’ of the varieties of Ladybugs in Germany.

 4. Goh AnneTanne, wat een schat aan informatie geef je hier weer.
  Waar haal je die vandaan?
  Ik ben inmiddels bij Karen Klein geweest (jij was toch ook geweest hé? of verwissel ik je nu met een ander.?)Heb er veel van opgestoken.
  fijne zondag en groetjes,Marianne
  .-= laatste blogbericht: =-.

 5. Pingback: Lieveheersbeestjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.