Updates

Viburnum bodnantense 'Dawn'
Viburnum bodnantense 'Dawn'
Voor wie er aan getwijfeld zou hebben, vermits Marie mijn nichtje is, en de dochter van mijn jongste zus, is het natuurlijk een pracht van een baby.

De Viburnum bodnantense ‘Dawn’, die andere jaren bloeit vanaf eind september, begin oktober tot in maart, begint nu eindelijk zijn eerste knoppen écht te openen.

Van de 18 rassen tomaten die ik een dag of tien geleden zaaide, waren er na zes dagen 17 rassen gekiemd, en een dag later had ‘Purple Dog Creek’ een paar kiemplantjes. Ik zit nu te wachten op het verschijnen op het eerste paar ‘echte’ blaadjes om ze een eerste keer te verspenen, en hou mij intussen onledig met het dagelijks ‘strelen’ van de plantjes. Ik heb me laten vertellen dat je zo steviger planten krijgt (je imiteert daarmee hoe de wind met jonge zaailingen speelt…).

De haan heeft in de gaten, dat hij niet noodzakelijk moet wachten tot ik de kippen kom voeren en ik het poortje voor hem openmaak, om in de kippenren binnen te raken. Regelmatig vliegt hij ’s morgens al zelf over de omheining terug naar binnen…

En onze sperwer, die had zich al wekenlang niet meer laten zien. Af en toe vonden we de restanten van een duif in het bos, maar de roofvogel zelf bleef onzichtbaar. Maar toen zoonlief vandaag aan het kippenhok was, hoorde hij plots gedruis in de meidoornhaag. De sperwer dook met een geslagen duif op de grond. Zoon probeerde wat dichterbij te komen, en daarop vloog de vogel op en sleepte de prooi naar de andere kant van de haag.
Toen ik vervolgens toevallig ook nog buitenkwam, was dat teveel van het goede. De sperwer liet zijn prooi in de steek en ging een eind verder in de haag zitten, en vloog vervolgens naar het bos. We zijn stillekes terug naar binnengegaan, wilden hem niet te zeer verontrusten. Een uurtje later was de duif verdwenen. Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat de sperwer er in geslaagd is dat karkas helemaal weg te krijgen, dus wellicht heeft een kat is er mee weggeraakt.

De sperwer en de duif - The dove and the sparrowhawk

Updates

For those who would have had doubts, Marie is my niece, and the daughter of my youngest sister, and thus she is a beautiful little baby.

My Viburnum bodnantense ‘Dawn’, in other years blooming from September-October till March, is just opening its first flowers. I’m wondering if the shrub needs a cold-spell, followed by a long-enough period of milder weather before flowering? (We had an extremely mild autumn, followed by a very cold winter.)

I sowed 18 varieties of tomatoes ten days ago, and after 6 days 17 of them had germinated. One day later, there were seedlings of ‘Purple Dog Creek’ too.
I’m waiting now for the first pair of real leaves before picking them for the first time, and meanwhile I am caressing them daily. I have been told that the plants grow stronger when they have to withstand that movement.

Our rooster found out, that he doesn’t have to wait until I come to feed the chickens and open the gate to the coop, before entering. He has realized it’s easier just to fly over the fence in the morning, to come inside to visit his ladies.

In the previous weeks, we didn’t see the sparrowhawk anymore, but we discovered some doves he had caught.
But today, when our son was in the garden, he suddenly heard clamour in the hawthorn-hedge. The sparrowhawk had caught a dove, and was flaying it. Son tried to come nearer, but the sparrowhawk flew up, taking the dove a few yards further away.
An hour later, the dove’s carcass was gone. I don’t think the sparrowhawk has been able to take it with him, perhaps a cat has found the remainings?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Updates

 1. vrijdag (of was het donderdag?) op gelijkaardige wijze een sperwer verrast. Die nam zijn prooi wel mee: ruim veertig meter verder mee gevlogen, tot aan het bos. Dus ze kunnen wel degelijk een wel doorvoede duif tillen blijkbaar.
  .-= laatste blogbericht: tomaten =-.

 2. Congratulations on your tomato sprouts! Ours are going strong, and will be begging to be planted outside soon. I found a similarly unzipped bird in our yard a couple of weeks ago. A sharp-shinned hawk seemed to have flayed a hermit thrush (Catharus guttatus) up behind our chicken coop. I’m glad your rooster figured out how to finally get over the fence, and congratulations again on your new baby niece!
  .-= laatste blogbericht: The Orchard is Planted =-.

  1. @Denny: Tja, het zijn allebei roofvogels, maar een sperwer en een havik lijken toch meer op elkaar dan een sperwer en een valk. Een valk behoort immers tot een hele andere familie van roofvogels.
   ‘Valk’ is trouwens een verzamelnaam, de soort ‘valk’ bestaat niet. (In onze contreien vind je o.a. de torenvalk, slechtvalk en smelleken als soorten uit de valkenfamilie.

 3. Congratulations Anne on becoming an Auntie. I used to grow Viburnum Bodnatense Dawn but it was never a very good flowerer for me and I could not justify giving it all that space in my new garden 10 years ago. Glad that rooster has found his wings!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.