Dankzij een paar uur zon afgelopen zaterdag, is de bloeiersoogst nog net iets groter geworden. Het blijft een kort rijtje, met nauwelijks inheemsen, maar wanneer het weer nu wat zachter en zonniger wordt, verwacht ik een explosie van bloei.
Thanks to a few sunny hours last saturday, the list of blooming species has grown a little bit. Nevertheless, it’s still a short one, but when the weather turns milder and we get a little bit more sun, there will be an explosion of blooms and growth this month.

- Corylus avellana – Hazelaar, Hazel
- Crocus ancyrensis
- Crocus tommasinianus – Boerenkrokus, Woodland crocus
- Crocus vernus – Bonte krokus, Spring crocus
- Crocus sp. – een paar mij onbekende soorten/cultivars, some unknown species/cultivars
- Cyclamen coum – Rondbladige cyclamen, (Round-leaved) cyclamen
- Galanthus elwesii – Groot sneeuwklokje, Giant snowdrop
- Galanthus nivalis – Gewoon sneeuwklokje, Common snowdrop
- Hamamelis x intermedia ‘Jelena’
- Iris reticulata
wow! en dan ben ik blij met mijn 20 krokusjes…
.-= laatste blogbericht: bloei! =-.
Ik citeer Bart…
Als ik mag vragen: hoeveel bolletjes heb je ooit geplant? En hoe lang doen ze er dan over om zo talrijk te worden?
.-= laatste blogbericht: Snoeien doet groeien =-.
@onderdeappelboom: Ik heb volgens mij ‘ooit’ (maar vraag me niet wanneer) een tiental C. tommasinianus in de grond gestopt. Die hebben zich heel mooi uitgezaaid (ik vond er gisteren één onder de meidoornhaag, op zo’n 25 meter van de oorspronkelijke standplaats). Maar het valt op, dat die boerenkrokussen zich (in de bloemenweide) alleen uitzaaien, maar zich pas na jaren ter plaatse vermenigvuldigen: het blijven dus heel lang allemaal individuele bloemetjes op enige afstand van elkaar, pas dit jaar heb ik daarvan hier en daar een mooi groepje van een vijftal bloemetjes.
De gele en de witte op de foto kopen uit een goedkoop pakje mengeling uit een tuincentrum, en die zaaien zich niet uit, maar die stoelen mooi ter plaatse uit tot grote bossen. De groepjes op de foto staan er volgens mij nu een jaar of vijf.
Dit jaar is er ook één heel klein geel krokusje opgedoken, formaat Crocus vernus, maar echt dooiergeel. Wellicht is dat toch afkomstig van een toevallige zaadvorming van die tuinhybriden…
Manlief heeft twee jaar geleden hier en daar één enkel bolletje geplant (tuinhybriden), en ook dat zijn intussen groepjes van een vijftal bloemetjes geworden.
Mij lijkt het daarom goed om botanisch soorten en tuinhybriden (ik kies dan wel voor rassen met niet al te reusachtige bloemen) door elkaar te planten: de tuinhybriden zorgen op een paar jaar tijd voor duidelijke kleurvlekken, en de botanische soorten gaan langzaamaan en veel subtieler een grotere oppervlakte veroveren.
aah weer wat geleerd, ik dacht dat krokusjes zich alleen met bolletjes vermeerderen, maar ze zaaien zichzelf dus ook uit, leuk!
@silly: ze zaaien zich inderdaad uit, maar ik heb tot nu toe de indruk dat vooral de echte botanische soorten, en niet de cultivars ervan, dat redelijk betrouwbaar doen.
Ook de herfstkrokussen (C. speciosus) zaaien zich hier heel duidelijk uit.
Dan ga ik komende herfst toch eens op zoek naar wat botanische soortjes, bloeien de uitgezaaide krokusjes meteen het volgende jaar of kan dat een paar jaar duren?
Heb jij toevallig ervaring met de saffraankrokus?
@silly: neen, bloeien doen ze niet meteen. Zo’n zaadje vormt het eerste jaar één of twee blaadjes, die in de loop van het voorjaar energie opdoen uit de zon en dat opslaan in een begin van bolletje. Ook het tweede jaar moet je nog niet veel bloei verwachten denk ik.
Saffraankrokus… ja, daar heb ik in die zin ervaring mee, dat ik hier in het voorjaar wel jaar na jaar meer loof zie opkomen, maar dat er in de herfst nooit een bloemetje komt.
Maar ga eens kijken bij Duizendblad, en haar blog. Ik weet dat zij er betere ervaringen mee heeft.
Schitterend die crocusjes in de wei…
.-= laatste blogbericht: Luuk en Bo, 3, 2, 1, de ruimte in…! =-.
Anneke je hebt gelijk!Ik heb er een juiste foto bij geplaatst!Alvast bedankt voor uw opmerking!En groeten uit wallonie.Guido… natuurmanjak…
.-= laatste blogbericht: Het dubbel sneeuwklokje,ook in supermacro. =-.
The crocus are beautiful!
.-= laatste blogbericht: Dutch Master Daffodil =-.
De maanden vliegen om, voor je het weet is het zomer en kunnen we genieten van andere mooie planten en bloemen.
We had sun all day today and for the first time the Crocus opened. What a difference that made and a joy to see.
.-= laatste blogbericht: Mr Pigeon – you need a new pair of spectacles =-.
Great to see your crocuses emerging from the green Anne 🙂 We have had some much welcome sunshine today.