Vogels kijken – Bird watching

Accipiter nisus | Sperwer - Eurasian sparrowhawk
Accipiter nisus | Sperwer - Eurasian sparrowhawk | Ralf Zierold - GNU Free doc. license

(to english text)

In weerwil met mijn berichtje van een paar dagen geleden, sta ik ook wel eens graag achter het raam naar de vogels te kijken.
Heel veel opvallends komt er dit jaar niet voorbij: de grote bonte specht die vorig jaar een dagelijks bezoeker was, heb ik dit jaar nog maar één dag gezien, en ook de zwarte mees die ik elke winter wel een paar keer zie, is dit jaar nog niet verschenen.

Maar de laatste dagen lijkt zich toch iets van spanningsvolle verwachting van ons, comfortabele birdwatchers, meester te maken. Zouden we vandaag getuige zijn van een drama op de voederplek?

De eerste voorzichtige aankondiging daarvan vond al plaats op Kerstavond: Ik stond samen met zoonlief voor het keukenraam, toen ik uit mijn ooghoek een duif meende te zien neerstrijken in de meidoornhaag, om echter meteen weer weg te vliegen. Maar zoonlief had beter gekeken, en wist het zeker: ‘Dat was geen duif, dat was een roofvogel!’. Op mijn ongelovige reactie vertelde hij dat hij echt wel goed gezien had dat de vogel een andere vorm had, de borstkas stak ‘anders’ vooruit.
Een berichtje op natuur.forum leerde me dat het, gezien formaat en gedrag, waarschijnlijk om een sperwer ging, een vogel die graag jaagt vanuit dekking en in de buurt van hagen en bosranden.

En maandag werd de officiële trailer gepresenteerd. Ik stond opnieuw voor het keukenraam, toen ik opnieuw een duif-grote vogel in cirkels in en langs de meidoornheg zag neervliegen terwijl de andere vogels zich paniekering uit de voeten (uit de vleugels?) maakten.
Even ging hij zitten in de haag, en ik reikte naar mijn fototoestel dat op mijn statief naast me stond. Helaas, hij vloog meteen weer op en ik had net de kans om een glimp op te vangen van de lichte en donkere banden aan de onderkant van zijn staart.
Nauwelijks een paar uur dook er plots weer ‘iets’ in de haag, waarop alle andere vogels gingen vliegen. En om mij goed te laten zien dat hij inderdaad geen duif was, vloog de vogel vervolgens heel duidelijk door mijn blikveld. En ik kon niet anders dan zoonlief gelijk geven: zijn borst stak ‘anders’ vooruit!

Elke dag opnieuw vragen we ons nu af: Zal hij vandaag toeslaan? Want als de sperwer dagelijks een paar keer langs komt, kan het vrijwel niet anders dan dat er een keer slachtoffers vallen…

Accipiter nisus | Sperwer - Eurasian sparrowhawk
Accipiter nisus | Sperwer - Eurasian sparrowhawk | Christian Knoch - CC License

Bird watching

You shouldn’t think so, after having read last saturday’s blogpost, but I do like watching birds… from behind the window, comfortably in my warm kitchen.
Not that I often see something spectacular at the bird feeder: mostly tits, sparrows and finches, a blackbird, a robin… The coal tit, that always comes here when it’s really cold didn’t show himself already this winter, and I haven’t seen the great spotted woodpecker but one day, although it was a daily guest last year.

But since a few days, we are standing behind the window more often… as if waiting for a drama to enroll. And in fact, it could be drama!
It was first announced on Christmas Eve. Dear son and I stood behind the window, watching the little birds that were feeding, when I thought to see a dove. But dear son had a better view on the bird, and was sure it was a bird of prey. I still thought it was only a dove, but he was pretty sure: ‘it definitely didn’t have a dove’s breast.’
After asking on ‘Natuurpunt.forum’ I was told it probably was a Eurasian sparrowhawk: a bird of prey the size of a dove, often hunting along or from within hedgerows.

And last monday I saw him again: Standing again at the kitchen window, I suddenly saw a dove-sized bird, circling in and along the hawthornhedge, while all the smaller birds took wings. For a moment he seated himself on a branch in the hedge, and I reached for my camera, that stood on his tripod beside me, but I only could see the light and dark banding of it’s tail before it soared off.
Only a few hours later, the bird was there again. ‘Something’ dived into the hedge, and all the other birds fled. Then the sparrowhawk showed himself in full glory. Yes, dear son was right: it definitely didn’t have a dove’s breast.

And now we ask ourselves every day, if when the drama will unfold…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Vogels kijken – Bird watching

 1. Dat is puur toeval. Deze vogel zag ik voor een week of twee terug op vliegen uit een bosje aan de rand van de bossen bij Vlodrop. Samen met een collega reden we daarlangs in waren ons af aan het vragen wat dat was. Nu ik je foto’s zie weet ik het zeker. Heel onbewust heb ik toen een sperwer gezien terwijl we in eerste instantie aan een buizerd of havik dachten, maar die zijn niet zo ‘wit’ van onderen in de vlucht.
  .-= laatste blogbericht: Zo kan het ook – door Frank (van IkFotograag.nl) =-.

 2. met je voederplank ben je dus ‘de vogeltjes aan het voederen’ op meta niveau 🙂

  Ach, die Sperwer moet ook eten natuurlijk, en ’t steekt niet op een koolmees meer of minder (o jee!)
  .-= laatste blogbericht: beeld zonder klank =-.

  1. Ik vind het ook alleen maar boeiend hoor… maar à propos… koolmezen!? De vinken zijn hier dit jaar veruit in de meerderheid, en de koolmezen zijn maar met de helft van andere jaren (en die opmerking hoor ik van verschillende kanten.)

   1. Inderdaad een winter met opvallend veel vinken (daarentegen slechts 1 groenling). Maar toch ook een viertal koolmezen hoor, waarvan er ene al neiging heeft om de vlakbij gelegen nestkast op te eisen. Andere jaren is het meestal maar 1 koppeltje koolmezen.
    Ook opvallend: twee roodborstjes die op enkele meter van elkaar fourageren, zonder dat ze elkaar in de veren vliegen.
    .-= laatste blogbericht: beeld zonder klank =-.

    1. Vorige jaren zag ik hier 20-25 koolmezen, nu maar een tiental. Ook minder pimpels, vier of vijf.
     Een 20tal vinken en evenveel ringmussen, ik heb tot nu toe maximaal 8 groenlingen geteld en als de staartmezen langskomen zijn ze ook met 8.
     Meestal één merel, al zag ik in ’t weekend ook een tweede mannetje en nog twee vrouwtjes. Het roodborstje is ook alleen, en achter in de tuin zit een tweede.

     Maar nog geen zwarte mees gezien deze winter, en ook de grote bonte specht is maar één dag te zien geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.