Eindelijk winter ! Winter at last!

Dendrocopos major | Grote bonte specht - Great spotted woodpecker
Dendrocopos major | Grote bonte specht - Great spotted woodpecker

Als de Grote bonte specht van de vetbollen komt snoepen, dan is de winter echt begonnen!

When de Great spotted woodpecker visits your garden, you can take for sure that winter has begun!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

10 thoughts on “Eindelijk winter ! Winter at last!

 1. Leuk artikel… Maar wat mij betreft is het niet echt een argument pro of contra het voeren van vogels…

  Organismen evolueren, dat staat vast. Soms kan voeren mee aanleiding geven tot evolutie. En dat hoeft niet per se verkeerd te zijn.
  Dit verhaal geeft ook ondersteuning aan de theorie dat soorten niet zozeer evolueren in tijden van stress (bv voedseltekort), maar net in tijden dat er door minder ‘stress’ ruimte is voor ‘creatief geknutsel’…

  Overigens gaan er in het debat rond al dan niet vogels voeren de laatste jaren ook steeds meer stemmen op om niet slechts in de winter maar óók in het voorjaar, en zelfs het jaar rond (met mate) bij te voeren.

  Vorig jaar ben ik een keer op een onderzoek gestoten (maar ik vind het niet meteen terug) over het bijvoeren van vogels in de lente. Daar wordt vaak voor gewaarschuwd, omdat insecteneters dan te zeer geneigd zouden zijn om de zaden van de voedertafels aan hun jongen te voeren.
  Biologen hebben dit onderzocht, en merkten dat op plaatsen met voedselschaarste de insecteneters inderdaad de voederplekken bleven bezoeken… en die zaden zelf opaten. De weinige insecten die ze vonden gingen zonder uitzondering naar hun jongen, die niets van de zaden kregen.

  In dit artikel, getiteld “Winter bird feeding helps spring breeding” , een samenvatting uit Nature News, wordt een onderzoek beschreven waaruit geconcludeerd heeft dat het zeker zinvol is om in de winter te voeren.

 2. Alle onderzoeken over wel-niet-bijvoeren zijn door het mensen-ras uitgevoerd. Hun manier van onderzoeken is nog nooit onderzocht (behalve door hetzelfde mensen-ras) en heeft daarom geen weerklank gekregen bij andere rassen.
  Zij die de natuur onderzoeken, meten. Zij die meten, denken. Zij die denken, verstoren.
  (Zei dit mens; die dit ws beter niet had kunnen zeggen…..)

 3. oh! sè daar ben ik wel een beetje jaloers op. Want die drie (3) (!) grote bonte die hier de tuin onveilig maken vertikken het tot op heden om op de voedertafel / vetbollen te landen. Erger nog: ’t is precies alsof ze het ruiken: van zodra ik mijn fotomarieke boven haal verdwijnen ze naar naburige tuinen. Bijgevolg mankeer ik nog altijd een foto van een grote bonte specht, zelfs al was het een wazige stip in de verre verte.

  Wat de opportuniteit van het al dan niet bijvoederen van vogels betreft: De druk op de aanwezige vogelpopulaties is in onze contreien al zodanig groot dat alle extra hulp welkom is. Verlies aan habitat, nestgelegenheid, voedselbronnen en (o ja!) jacht … de natuurlijke selectie is al lang zoek, dus ten dele de negatieve menselijke invloed compenseren is wel het minste wat we kunnen doen.
  .-= laatste blogbericht: voor de fans van de architectuur =-.

 4. @ Anne Tanne
  Het artikel waar je een link naar geeft overtuigt allerminst of het voeren een positief effect heeft op de kwaliteit/fittness en het voortbestaan van de populatie. Er worden daar toch zeker slagen om de arm gehouden.

  The effects of bird-feeding on the overall ecosystem remain unclear. Most birds have a repertoire of feeding locations and are unlikely to rely entirely on feeders, but some populations can come to depend fairly heavily on the hand-outs. “If people stopped feeding them, it could be quite damaging,”

  Je kunt het niet bezwaarlijk vinden dat diersoorten als gevolg van menselijke actie een bepaalde evolutieweg inslaan. Dat is mij verder oké, de diersoort mens heeft toch al te veel ruimte ingenomen, de balans is al verstoord. De wal zal het schip wel keren. Binnenkort, over enkele duizenden jaren, zijn er (bijna) geen mensen meer. De rest van de in die tijd over gebleven soorten kunnen dan opgelucht ademhalen. Lekker verder evolueren, zonder die betweterige bemoeials 🙂

  Tot die tijd zouden we ons een beetje kunnen inhouden.

  @ Bart
  Nobele gedachte, we compenseren wat we ze afgenomen hebben. De prjs die ze krijgen, we domestiseren ze en maken ze volledig afhankelijk van ons mensen. Een schrale troostprijs, vind je niet?

  Ik hink ook nog op verschillende gedachten en ben er beslist nog niet uit. Maar het overdadige voederen wat hand over hand toeneemt lijkt me niet de juiste weg. Het is het zielig verklaren van de vogels om ons geweten te sussen. En dat geweten moet gesust, doordat ons van alle kanten wordt verteld dat we het verkeerd doen. En dat is ook wel zo, we doen het verkeerd, maar als individue kun je daar weinig mee. Het is de soort mens die te succesvol is, die met te veel, met relatief te grote intelligentie, de aarde heeft overstroomd.
  .-= laatste blogbericht: Kerst in de kast =-.

 5. Hoi Anne Tanne,

  Ook een mezenbollenemmer bij Aldi gekocht? Ik heb hem ook… En de vogeltjes maken er goed gebruik van.

  Ik ben het er mee eens dat het een schrale troost is om de beestjes wat terug te geven voor wat we ze hebben afgenomen. Klimatop enzo ook nogges mislukt… We maken er niet veel fraais van. Ik vind het daarom mijn verantwoording om mijn lapje volkstuin zo dier- en natuurvriendelijk mogelijk in te richten. Maar dat is moeilijk… Wat vinden ze wel bruikbaar en wat niet? Daarom geniet ik er zo van als de vlinders op mijn grind zonnebaden, de libellen tikkertje spelen en de kikkers in het paddenhuis gaan zitten en in mijn kleine vijvertje rondzwemmen. En ook als de mezen al in de bomen zitten te wachten totdat we de tuin verlaten om te gaan snoepen (momenteel wachten ze al niet eens meer…). De vogeltjes die komen zien er gezond uit. En ze vechten er lustig op los om het beste plekje te krijgen. Het gekwetter is niet van de lucht. Ik heb geen verstand van wetenschappelijke onderbouwingen en ga daar dus niet over in discussie. Maar in de winter zie ik er geen kwaad in. In het voorjaar stop ik er wel mee in de hoop dat de beestjes in het kleine stukje natuur wat wij hebben tussen twee steden in op een natuurlijke manier aan hun trekken komen…
  .-= laatste blogbericht: Wintertuin =-.

 6. Prachtig om dit beestje op de voerdertafel te mogen spotten!

  Hier blijft het vrij magertjes kwa vogels, mede omdat er dus bijna geen boom in de tuin staat… .
  Onlangs 90m houtkant en 12 hoogstambomen aangeplant, ze zullen het zeker beamen de vogels!
  Uiteindelijk plant ik die houtkant ook aan hé, dat is net hetzelfde als bijvoederen, wat ik ook doe.
  Dit artikel gaat dus niet alleen over voedertafels, maar evengoed over de struiken, planten, bomen, … die ik aanplant in de tuin. Het is ook een onnnatuurlijke manier om deze beestjes te lokken, en als je het zo wil bekijken, ons geweten te sussen … .
  Volgens mij is het beter de dieren te hepen ipv 90m buxus aan te planten.
  Uiteindelijk is dat ook zo voor de voedertafels … beter wel bijvoederen dan gewoon niks te doen, maar dat is gewoon mijn mening.

 7. @Brimstone:
  absoluut een schrale troost, en ik had het dan ook over ‘ten dele’ compenseren.
  Ik zou ook niet durven beweren dat we ze ‘domesticeren’ en ‘afhankelijk maken’ door wintervoer te verstrekken. Ik vind vogels ook helemaal niet zielig, en mijn geweten hoeft op dat vlak ook niet gesust.
  Ach, in heel West-Europa is échte natuur heel heel schaars. We zitten allemaal maar wat te tuinieren. De een in z’n tuin, de ander in z’n natuurreservaat. Want wat dan met nestkasten? Met akkervogelprojecten? Met weidevogelbescherming? Met vogelopvangcentra? ’t valt allemaal wel in vraag te stellen. Maar moeten we dan de boel op z’n beloop laten en afwachten wat ons rest binnen twintig jaar? Dan vrees ik het ergste. En misschien is het allemaal een druppel op een hete plaat, dat natuurvriendelijk tuinieren. Misschien zitten we hier binnen twintig jaar met een mediterraan klimaat of met een nieuwe ijstijd. Dan zullen we wel andere zorgen aan onze kop hebben dan het al of niet voederen van de vogeltjes in de winter.
  .-= laatste blogbericht: koud³ =-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.