Neveneffecten

Ambrosia artemisiifolia | Alsemambrosia - Annual ragweed
Ambrosia artemisiifolia | Alsemambrosia - Annual ragweed
In tegenstelling tot Bart heb ik zelfs geen recente foto’s om te bewijzen dat ik nog leef. De inspiratie en de goesting ontbreekt me op dit ogenblik wat om intensief te bloggen, maar dat zal nog wel een keer veranderen.
Maar toen ik vanmorgen de vogels voerde, besloot ik toch om dat lang-geplande stukje over de plantaardige gevolgen van de wintervoedering van vogels eens een keer te schrijven.
Inderdaad, vogels voeren kan soms onverwachte neveneffecten met zich meebrengen…

Een paar maand geleden ontdekte ik in de bloemenweide in de voortuin een plantje dat ik nog niet kende. Het blad deed mij aan een Artemisia-soort denken, maar de bloeiwijze was toch net een tikkeltje anders. Rap naar binnen toe om Heukels ter hulp te roepen, en gewapend met de flora ging ik naast het plantje op de grond zitten.
Met wat gesleutel kwam ik er al snel achter dat er Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) in mijn tuin groeide, en de reden waarom het precies op dat plekje groeide, was al snel duidelijk: Ambrosiazaad komt immers wel eens voor in vogelzaad, en jawel, de plant groeide onder tak van de appelboom waar in de winter altijd een zadensilo hangt.

En, plantenliefhebben als ik ben, heb ik toch dat Ambrosia-plantje met wortel en al uitgetrokken… Ambrosia is niet alleen een exoot – dat op zich is niet voldoende reden om iets uit de tuin te weren – maar het is een plant die voor hooikoortslijders absoluut niet welkom is. De plant produceert gigantische hoeveelheden stuifmeel – ‘Ragweed‘ staat in Noord-Amerika niet voor niks bekend als belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Er wordt soms gezegd, dat de verdere verspreiding van Ambrosia in onze streken het hooikoortsseizoen met wel twee maand zou kunnen verlengen. Per plant worden gigantische hoeveelheden pollen gevormd, en de allergeniciteit (de mate waarin ze allergie kunnen veroorzaken) zou een stuk hoger liggen dan die van graspollen.

In Zwitserland bestaat er om die reden een verbod op ‘bemerkbare hoeveelheden’ ambrosiazaad in vogelvoer, en ook Duitsland tracht in overleg met het bedrijfsleven te komen tot een beperking van de verspreiding…
Op dit ogenblik loopt het nog zo’n vaart niet hier. Om zaad te vormen, moet de gemiddelde temperatuur immers net een tikkeltje hoger liggen dan wat we hier kennen… Maar wat niet is kan wellicht nog komen!

Ambrosia artemisiifolia | Alsemambrosia - Annual ragweed
Ambrosia artemisiifolia | Alsemambrosia - Annual ragweed

(Overigens, het zijn niet altijd ‘vervelende’ gasten die opslaan uit vogelvoer. Zo ontdekte ik een paar jaar geleden een plantje dat ik meteen herkende als een lid van de Duizendknoop-familie, maar dat ik pas na even zoeken als boekweit identificeerde…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

7 thoughts on “Neveneffecten

  1. Hooikoorts is inderdaad een ziekte die je moet zien te voorkomen en als je de nadelige invloeden kunt beperken door dit soort kruid te verwijderen uit gebieden waar het in de natuur niet voorkomt kan dat veel ergernissen besparen. Door het vele reizen en de export van vreemde planten verandert de natuur toch al veel te veel.

  2. Ik heb het plantje vorig jaar ook gezien in het kippenhok van de school van de kinderen. In tegenstelling tot jou kreeg ik hem niet gedetermineerd. Merci. Wel jammer van de povere bloeiwijze.

  3. Geen goesting om te bloggen? Edoch, ik kan je tweede foto wel smaken! alhoewel dat misschien een verkeerde woordkeuze is bij iets wat voor vogelvoer doorgaat…

  4. Trek het je niet aan, het blog-virus komt wel weer opzetten. Wedden dat het in het vroege voorjaar weer begint te kriebelen? ’t staat overal wat op een laag pitje heb ik de indruk. Inherent aan het onderwerp van onze blogs zeker?

  5. Ik herkende de foto meteen. Een paar jaar terug stond het massaal in het kippenhok tot ik een artikel erover las. Onmiddellijk heb ik het uitgetrokken omdat we hier met 2 last hebben van hooikoorts. En elke plantje dat ik er sindsdien van tegenkom wordt onherroepelijk verwijderd.

  6. In Frankrijk wordt de Ambrosia artemisiifolia Ambroisie genoemd en in gemeentehuizen op affiches uitgehangen, alsof het om de misdadiger van het jaar gaat. Dat hij wel degelijk sterke allergische reactie kan veroorzaken bestaat geen twijfel over, maar de aanpak is toch op zijn minst merkwaardig. Hij groeit ook regelmatig in mijn Franse tuin in Bellegarde en Diois en ik weet eigenlijk niet goed hoe ik mijn liefde voor planten moet combineren met het onverbiddelijk uitroeien van welke plant dan ook.
    Maurice
    .-= laatste blogbericht: =-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.