Leliehaantje – Scarlet lily beetle

(to english text)

Liliaceris lilii | Leliahaantjes, Scarlet lily beetle
Liliaceris lilii | Leliahaantjes, Scarlet lily beetle
Vorig jaar vertelde ik al, dat de kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) in de bloemenweide zich langzaamaan leken te vermenigvuldigen.
Maar behalve ikzelf lijken ook deze blinkend rode beestjes daar heel blij mee.

Leliehaantjes (Lilioceris lilii) zijn planteneters die vooral lelies en Fritillarias op hun menu schrijven, en vorige week ontdekte ik plots een vijftal van deze wriemelaars op de grootste pol kievitsbloemen.
Ik ben snel mijn camera gaan halen, en heb het stel hiernaast in een compromitterende positie vereeuwigd.
Vervolgens heb ik er zoveel mogelijk gevangen, en onder mijn hiel vermorzeld… Leliehaantjes hebben de gewoonte om zich bij de minste bedreiging op de grond te laten vallen, en als je dus probeert om ze gewoon stuk voor stuk beet te pakken, dan is de rest verdwenen zo gauw je er één te pakken hebt. Daarom hebben zoonlief en tegelijk onze handen onder de beestjes gehouden, waarna ik met mijn voet onderaan tegen de stengels tikte. Meteen liet de hele groep zich vallen – recht in onze gretige handen!
Sindsdien ga ik elke dag even inspecteren, maar gelukkig zie ik nu nog maar af en toe één of twee kruipers.

Leliehaantjes zijn in Europa inheems, en bij ons hebben ze gelukkig wel een paar natuurlijke vijanden, met name een sluipwesp (Diaparsis jucunda) die haar eitjes legt in de larven van het leliehaantje. In de VS, waar het insect per toeval werd geintroduceerd samen met wat bloembollen, is verdelging (nog) veel moeilijker.
De beestjes weten zich goed te verdedigen tegen vogels: de volwassen kevers schijnen verschrikkelijk slecht te smaken, en de larven hebben er iets nog ingenieuzer op gevonden. Die smeren immers hun eigen uitwerpselen op hun rug, en lijken daardoor op een wandelend hoopje vogelpoep… en geen vogel die daarvan wil proeven!

Scarlet lily beetle

Last year I told that my snake-head fritillaria (Fritillaria meleagris) seems to multiply in the flower meadow. But it seems that those shiny red beetles are really happy about that too…

Scarlet lily beetles (Lilioceris lilii) are herbivorous insects that have lilies and fritillarias on top of their menu, and last week I suddenly discovered a bunch of them on those Fritillaria’s.

I went inside to take my camera, and catched this couple (picture above) in a most compromising position.
Afterwards, I have picked as many as I could, and killed them under my heel. Scarlet lily beetle are easy to scare, and by the slightest threat, they let themselves fall to the ground. So dear son and I have cupped our hands, and hold them underneath those critters. Then I touched the base of the stalks with my feet. The whole bunch fell down… right in our hands!
I have been inspecting the plants every day, but I only found a few more.

Scarlet lily beetles are native to Europe, and where introduced in America around 1945, probably with imported lily-bulbs. Unlike in America, the Scarlet lily beetle has some natural enemies here, and a parasitary wasp (Diaparsis jucunda) that lays here eggs in the larvae, is the most important.
The insects know very well how to the defend against birds: the adult are sad to taste very bad, and the larvae use their own frass to make a protective shield, that makes them look like a walking bit of bird’s droppings. (However, this ‘shield’ helps the parasitay wasps to locate them….)

I don’t know if this parasitary wasp happens to live in my garden, so I hope I can get rid of them by picking them…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

15 thoughts on “Leliehaantje – Scarlet lily beetle

 1. Oeps, dit verklaard waarom mijn zelf geplantte kievitseitjes opgevroten zijn zodra zij boven de grond kwamen. Ik ga ook op jacht naar die akelige beestjes. Ook jij een goede jacht op deze niet welkome tuingasten!

 2. Ik zag ook één exemplaar op mijn nieuwe kievitsbloemen. Het fascinerende kevertje werd bekeken en goedbevonden maar nu weet ik waarom mijn bloemen ’s anderendaags weg waren. Wist ik veel dat het een rover was;)Volgend jaar ben ik op mijn hoede!

 3. I had quite a lot on my Fritillarias this year. They have no shame either – every blogger manages to catch them mating – including me. No wonder there are so many of them!

 4. @Me!, Yolanda Elisabeth, tijdtussendoor: voor mij was het ook een (niet zo leuke) verrassing ze op mijn kievitsbloemen te vinden. Dat ze lelies lekker vonden was me bekend, maar dat ze ook van Fritillarias houden was nieuw voor mij.

  @bart: al twee dagen na elkaar stonden mijn kievitsbloemen er ‘schoon’ bij. Ik heradem dus, maar inderdaad, ’t zijn fotogenieke beesjes!

  @easygardener: yes, when I took my picture, I thought it was a rather rare catch, but afterwards I discovered loads of pictures like mine…

 5. Jouw verhaal doet me terugdenken aan mijn kindertijd! Wij hadden nogal wat lelies staan in de tuin en samen met mijn zussen was het een spelletje om die rode kevers te vangen en in een potje te stoppen…
  Waar is de tijd? 😉

 6. Hoi AnneTanne,
  Das ff schrikken, ik heb ook lelies in mijn tuin, die staan er nog van de vorige eigenaars en ik had zo graag kievitsbloemen voor mijn historische tuingedeelte (“Marie de Brimeu, prinses van Chimay en hertogin van Aarschot, had in 1581 reeds tulpen en frittilaria’s; twee bollen die toen nog maar pas bekend waren” Marie heeft eind 16e eeuw op de Groote Loo in Voorburg gewoond). Oppassen dus voor de leliehaantjes…. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  Ik wil je graag nog een vraag stellen over goudsbloemen. Je schrijft in je blog over goudsbloemen dat je van je moeder had gehoord dat ze mieren wegjagen. Wij hebben dit ook gehoord van iemand anders en zijn benieuwd of de idd zo is. We hebben er namelijk nogal wat. Heb je het zelf ooit uitgeprobeerd?

 7. hallo Anne,
  inderdaad een hele mooie foto.
  ik heb al jaaaaren last van die leliehaantjes en ga dan ook ieder voorjaar op jacht.
  kan het zijn dat mijn pioenen ook last hebben van die beestjes?
  vorig jaar heb ik op een deel van mijn lelies gespoten(was het echt beu om aan te zien) tegen bladluis en dit jaar heb ik daar nog geen leliehaantje op gezien,wie weet ben ik er nu van verlost.
  zonnegroetjes aan iedereen
  Frieda

  1. Frieda,
   Of leliehaantjes pioenen ‘lusten’ weet ik niet. Mijn pioenen hebben er alvast nooit last van. Pioenen behoren ook tot een hele andere plantenfamilie (de Paeonaceae), terwijl zowel lelies als kievitsbloemen tot de Liliaceae behoren.

 8. Pingback: Goudhaantjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.