Ik ging naar Ecoflora en ik bracht mee – Blog-meeting at Ecoflora

(To English translation)

Anemone nemorosa - Bosanemoon, Wood Anemone
Anemone nemorosa - Bosanemoon, Wood Anemone
Het zonnetje schijnt, en ik heb een vrije dag.
Even wachten dus tot het buiten een beetje warmer is, en dan voor de rest van de dag de tuin in, onder andere om mijn aankopen van gisteren te planten.
Een overzichtje:

 • Gevlekte dovenetel (Lamium maculatum)
 • Wilde judaspenning (Lunaria rediviva)
 • Bosrank (Bryonia dioica), in de hoop dat het om een vrouwelijk exemplaar gaat… De heggenrank is een tweehuizige plant, en ik heb al een mannelijke in de haag, maar geen vrouwelijke. Bovendien komen de mannelijke bijna 10 x zo vaak voor als de vrouwelijke, dus ik maak een wel heel gewaagde gok om zonder te weten welk geslacht deze plant heeft er opnieuw één aan te kopen. (Vorig jaar vroeg ik bij Ecoflora al, of het mogelijk zou zijn aan te geven welke planten mannelijk of vrouwelijk zijn, maar ze worden er als jonge planten verkocht, en je weet het geslacht pas na de eerste bloei.)
 • Stengelloze sleutelbloem, (Primula vulgaris)
 • Muurleeuwenbek,(Cymbalaria muralis)
 • Wilde guldenroede, (Solidago virgaurea) – niet de bekende woekerende S. canadensis (Canadese guldenroede) of S. gigantea (late guldenroede), maar de zeldzaam wordende inheemse soort.)
 • Vossenbes, Vaccinium vitis-idaea
 • Moesdistel, Cirsium oleraceum

En voor de kruidentuin:

 • Roosmarijn, (Rosmarinus officinalis), want mijn prachtige oude struik is voor 90% bevroren.
 • Dropplant, (Agastache foeniculum)

Ik kocht ook nog groentenzaad, van asperge-erwtjes (Tetragononlobus purpureus), en van tomaten (‘Ananas noire’), en van enkele wilde planten: van Wouw (Reseda luteola) en van knopig helmkruid (Scrophularia nodosa).

Maar belangrijker dan de aankopen, waren natuurlijk de ontmoetingen.
Yo-Duizendblad, die ik nochtans al eens eerder had gezien, had mij al lang in de gaten voor ik haar herkende. Ik word intussen steeds nieuwsgieriger naar haar kruidenkwekerijtje, en wellicht kan ik het eind april ook niet laten om voor haar opendeurdag nog eens richting Pajottenland te trekken.
Wat later was Chelone de eerste die ik bij de fameuze glijbaan, onze afspraakplek, ontmoette. Intussen heb ik ontdekt dat de splijtkool of eeuwig moes waar ze naar op zoek was, weliswaar niet bij Ecoflora, maar wel bij kwekerij Sanguisorba in Ranst verkrijgbaar is. (Opendeur in het weekend van 4 en 5 april)
Even later kwam ook eigenwijze Bart aangelopen. Grappig was, dat hoewel ik altijd moeite heeft om me gezichten te herinneren, ik Bart en Chelone, die ik nooit eerder gezien had, meteen ‘herkende’.
Het gezelschap werd nog aangevuld met Jan en zijn vriendin die ‘Den Hof‘ van Jans ouders ecologisch trachten te opwaarderen, en Ilse, die in het Pajottenland ecologische tuinen ontwerpt (Als je dit leest, laat je dan even je website weten? die naam is me ontsnapt!).

Na kennismaking over en weer gingen we de kwekerij op, om ons te laten verleiden door de kruiden en inheemse planten, en om te ontdekken dat wat de ene blogger overvloedig en ‘vanzelf’ in zijn tuin heeft staan, voor de ander een begeerd plantje is. Het idee om volgend jaar eens een planten- en zadenruilbeurs te organiseren ’ten tuine van…’ lijkt dan ook niet zo slecht. Al struinend tussen de plantjes ontmoetten we ook nog de familie Onderdeappelboom, wier kruiwagenvermomming dus erg doorzichtig was.

Langzaamaan verdween iedereen richting binnenplaats, om daar te genieten van het welkome lentezonnetje en een biologisch natje en/of droogje. Aan een belendend tafeltje zat een stel te luistervinken, en jawel hoor, dat bleken barbeque-Peter en zijn vriendin te zijn.
De kennismaking werd geanimeerd verdergezet, en tips, vragen en goede raad gingen over en weer. Intussen was het nog wachten op de Buikberg-familie, maar dat duurde langer dan verwacht, en omdat het eigenlijk toch wel frisjes begon te worden, reden we dan toch maar richting Gooik, waar we zouden gaan eten.

’t Zwart Schaap was nog niet open, en dus hadden we nog de tijd voor een ommetje door het Pajottenland, waar we de daslook, de wilde narcissen, de slanke sleutelbloem en de bosanemoontjes talrijk in de bossen zagen bloeien.
Om 18.30 konden we dan toch aan tafel gaan, en ons geduld werd meer dan beloond… Het adresje is een absolute aanrader, en met een meer dan correcte prijs/kwaliteit verhouding.
En geloof het of niet, maar na een uurtje kwamen Anneleen en Willem gelukkig toch nog opdagen!

Ik kijk met plezier terug op onze ontmoeting, en zie een herhaling absoluut zitten!

Meeting Flemish garden-bloggers

Anemone nemorosa - Bosanemoon, Wood Anemone
Anemone nemorosa - Bosanemoon, Wood Anemone

The sun is promising a beautiful day, and I have a day off.
After writing this article I go outside, and I think I will be found in the garden for the rest of the day.
My first job will be the planting of everything I bought yesterday at Ecoflora, where a bunch of Belgian garden-bloggers where gathering yesterday.
Ecoflora grows herbs and native plants, and I couldn’t resist buying these:

 • Spotted dead-nettle (Lamium maculatum)
 • Perennial honesty (Lunaria rediviva)
 • white bryony (Bryonia dioica)
 • Primrose, (Primula vulgaris)
 • Ivy-leaved toadflax, (Cymbalaria muralis)
 • Goldenrod, (Solidago virgaurea) – not the well-known and invasive S. canadensis (Canada goldenrod) or S. gigantea (late goldenrod), but the rather rare native species.
 • Cowberry, Vaccinium vitis-idaea
 • Cabbage thistle, Cirsium oleraceum

And for my herb garden:

 • Rosemary, (Rosmarinus officinalis). I had a large and beautiful shrub, that was already 15 years old, but the cold winter has been too much for the poor plant.
 • Anise hyssop, (Agastache foeniculum)

I also bought some seeds for the vegetable garden, ‘Asparagus peas’ (Tetragononlobus purpureus), and tomatoes (‘Ananas noire’, a very dark tomato). And last but not least, seeds of two more native plants: weld (Reseda luteola) and knotted figwort (Scrophularia nodosa).

Maybe I’ll translate the rest of my Dutch post tonight, but since it is about all the bloggers I met today, but who are all blogging in Dutch, it’s maybe a less interesting story for English readers. (And, to be honest: the sun and my garden are calling: ‘Come outside, it so beautiful here!’)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Ik ging naar Ecoflora en ik bracht mee – Blog-meeting at Ecoflora

 1. Allé, de (geheel of voor het grootste deel van de tijd) afwezigen zullen zich nog maar een beetje slechter voelen dat ze er niet bij waren 🙂 Nee hoor, tof dat het zo leuk voor jullie was!

 2. Mooie lijst met plantennamen ! Houd er wel rekening mee dat de Wouw (Reseda) die ik uit het wild hier ken wel zowat 3 meter hoog kan worden. Wat betreft het afwachten van mooier weer, hier in Nederland worden voor vrijdag en zaterdag al maxima afgegeven van 18 a 19 graden Celcius. Het gaat dus de goeie kant op 🙂

 3. @Me! …en gewerkt is er!

  @Onderdeappelboom: Je hebt alvast een glimp opgevangen van een paar gezichten en, wie weet komt er wel een keer een herkansing :-)!

  @AntonV: Ik ken de wouw wel hoor… en die kan inderdaad vrij hoog uitgroeien, maar meestal blijft het toch beperkt tot één à anderhalve meter. Als jij er van drie meter weet groeien, zullen die wel echt in optimale omstandigheden groeien.

 4. Het was gezellig vertoeven tussen gelijkgezinden uit de plantenwereld. Eindelijk eens Annetanne, Bart en Yo ontmoet. De website van Ilse wil ik ook graag ontdekken. Jan had zoveel plantjes mee, ik hoop dat zijn ouders nu ‘goesting’ zullen krijgen want hij en zijn vriendinnetje hebben meer dan de kou getrotseerd.
  Barbeque-Peter en zijn vriendinnetje; leuke mensen, misschien verkopen ze hun tomatenplantjes dan toch nog op de markt van Putte-Grasheide. Ik zal ze zeker gezien hebben.
  Bedankt Annetanne voor het initiatief en de plantentips. Geef ons nog een jaartje en we kunnen volop spitten uit andermans tuin.
  Maar koud dat het was, gisteren!
  Ik bracht mee van Ecoflora:
  – Laminum maculatum (op aanbeveling van Annetanne die dit plantje ook in het Frans aan een wildvreemde dame naast mij aanprees)
  – Ajuga reptans uit het lijstje van Bart
  En heel veel zaadjes voor mijn bloemenweide, ook akkerplanten en bijenaantrekkers; het zal hier heel weelderig worden.

 5. Wat leuk dat jullie ook een Spring Fling hadden en dat deze zo geslaagd was. Het is altijd leuk om andere tuinbloggers te ontmoeten, dat blijkt ook duidelijk uit je verhaal. Jammer dat we niet wat dichter bij elkaar wonen want van een aantal plantjes die je hebt gekocht had ik je anders een stekje kunnen geven. In dat kader bezien is een planten en zaden ruilbeurs helemaal zo’n gek idee nog niet. 😉

 6. Dat klonk wel héél gezellig allemaal… misschien dat ik er één van de komende jaren wel eens naartoe ga… Hier is er serieus in de tuin gewerkt (en weinig geblogd). Wortels van kweekgrassen en winde weg proberen te krijgen (is dat eigenlijk wel te doen?)Elke kluit die ik spit controleer ik nu om er hopelijk eindelijk eens helemaal vanaf te geraken…
  Nog een vraagje waar jij misschien antwoord op weet: de lampionbes heeft die ongeveer hetzelfde type wortels als winde, maar dan iets donkerder? IK ben nl een heel stuk aan het opruimen waar beide staan maar die lopen nog niet uit…is lampionbes door ‘wortelstek’ te vermeerderen? Die ‘wittere’ van winde gaan onherroeplijk de groene container in.

  1. Tine, lampionbes (Physalis alkekengi) heb ik niet in mijn tuin, omdat het ook zo’n bekende woekeraar is. Ik durf dus niet zeggen of de wortels lijken op die van kweek, maar het zou me niet verbazen. En inderdaad, omdat hij zo’n ‘woekerende’ wortelstokken heeft, is de lampionbes heel gemakkelijk via wortelstek te vermeerderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.