Plantlabels

(English below)

Op heel veel plantenblogs lees ik dat mensen op zoek zijn naar het ultieme plantenlabeltje: het moet goed leesbaar en duurzaam zijn, en liefst een beetje harmoniëren met de omgeving (dus die gele plastic ondingen vallen af.)

Plantlabels (mesheften - razor shells)
Plantlabels (mesheften - razor shells)

Een vriend van ons, Lieven David van de Lusthof, deed ons het ultieme idee van de hand:

Mesheften, die langwerpige schelpen die je op ons Noordzeestrand bij dozijnen vind, en een stiftje met onuitwisbare inkt. Meer moet dat niet zijn…

Op de foto: ik heb een zakje met drie soorten tomaten gekocht. Dat er een soort bij zat die ‘Chocola’ heette, maakte het zakje onweerstaanbaar. Helaas ben ik er sindsdien al achtergekomen, dat zowel ‘Carovita’ (zoals de naam mij al deed vermoeden) als ‘Santalina’ eigenlijk rassen zijn uit de industriële teelt. Ik ben er dus al helemaal niet zeker van, of ik die nog verder zal opkweken…

Plantlabels

On many gardening blogs, an ever returning question is this: ‘What do you use to label your plants/seedlings?’. A plantlabel has to be durable and easily readable, and whenever possible it should be a little bit in harmony with nature. So not those ugly yellow thingies.

A friend of us, Lieven David, the gardener behind Delicious Gardening, gave us the ultimate idea: He uses (and now we do) razor shells and a permanent marker… That’s all… looks good, is durable, and – after a day spent at the Belgian coast – costs next to nothing.

About the picture: I have been sowing tomatoes. I found a package with three kinds of tomatoes in a shop, one of them called ‘Chocola’ (doesn’t need a translation, I suppose?), and that made it irresistable.
However, I recently learned that the other varieties (Carovita and Santalina) are both industrial-raised tomatoes, so I wonder if I will keep those (unless no other seed wil germinate…)!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

16 thoughts on “Plantlabels

 1. Mesheften genoeg bij ons op het strand maar op de moestuin sneuvelen ze ook weer net zo gauw. Mesheften zijn erg breekbaar, even met een schoffeltje erlangs en ze zijn stuk. Het is wel een leuk idee om ze te gebruiken voor kweek bakjes.

 2. I must admit I am utilitarian, not artistic in my approach to plant labels. I use re-usable white plastic for seeds and vegetables and aluminium for perennials.
  I must say your shell ones look attractive though I am a long way from the sea so can’t take up your idea (lol)

 3. @Dini: Wij hebben die mesheften wel al in de moestuin gebruikt. Maar in onze permacultuur-moestuin wordt niet geschoffeld, hoogstens een beetje met de hand gewied (maar er groeit door de manier van werken niet zo erg veel onkruid). Gesneuvelde mesheften hebben we dus nog niet gehad.

  @Tina: Well, I’ve seen that at least some of the ‘Chocolate’ seeds are germinating (a very dark, almost brown tomatoe), and a friend of us is a real tomat-o-holic, and I’m sure he will have some very special varieties for us, so when we won’t have enough space in the greenhouse, I’ll just discard the ‘commercial’ varieties.

  @easygardener: Do you know the difference between a European and an American?
  To an American, a city 300 years old is very, very old…
  To a European, a city 300 miles away is far, far away.
  (And for a Belgian, 300 miles away is always ‘abroad’, so really far, far away :-)!)
  So I guess that when you say the see is a long way from you, it is a really long way :-)!

 4. Eigenlijk zou je een plattegrond van de tuin moeten hebben met daarin aangegeven waar, wat overal staat, en die opfleuren met de foto’s van de planten als ze bloeien en als ze niet bloeien.

 5. Ja, dat zou ik het liefste ook niet meer doen, schoffelen, maar ja, wij zitten op een volkstuin en als de tuin niet netjes genoeg is krijg je een waarschuwing en bij drie waarschuwingen moet je verdwijnen, dat geldt ook voor mij als voorzitter van dit geheel , statuten en reglementen ook ik moet me daar aanhouden. Wel heb ik al een deel waar ik de beplanting zo plaats dat er niet meer te schoffelen valt.

 6. ik moet wel zeggen Anne dat ik die labels ook wel wat bros vond (ik heb ooit van Lieven plantjes geadopteerd en die waren voorzien van de schelpen).
  Ik zit nog altijd met een gigantische voorraad maagdelijke “louverdrape” stukjes en de meeste van die lelijke witte ondingen 😉 gaan jaren mee als ze tenminste niet per ongeluk onder de maaier of zo verdwijnen. Prijs kwaliteit dus zeker al beter dan die kooplabeltjes en de recuperatie louverdrapes zijn meestal toch klaar voor het stort want wie hangt nog de licht vergeelde exemplaren uit de kringloopwinkel.
  Als ik uiteindelijk slagletters weet te vinden dan hoop ik eens te kunnen experimenteren met ‘plaatjes’ al zal ik mijn blikjes dan ook wel moeten gaan lenen uit de Kempense “blikvangers” 😉

 7. Grijns… ja, zo ken ik Lieven zijn plantjes!
  Tja, volgens mij hebben wij ook nog ergens – niet een witte plastic, maar een kapotte houten – ‘louverdrape’, als jij daar tenminste bedoeld wat mijn ouders ‘Venetiaanse blinden’ plachten te noemen: zo’n lattengordijntje…
  Die latten in stukjes zouden ook wel eens heel bruikbaar kunnen zijn… gaan toch minimaal een seizoen of langer mee denk ik.

  De mooiste plantetiketten die ik ooit had, waren blikken exemplaren gekocht bij de nieuwe tuin, die vergezeld gingen van een speciaal potlood. Heel mooi, maar een beetje heel erg prijzig om veelvuldig toe te passen.

 8. hmm ja, eigenlijk bedoelde ik de luxaflex – dat heb je dan met al die merknamen die plots promoveren tot zelfstandige naamwoorden 😉 Van zo’n luxaflex voor 3 euro knip ik wel een paar honderd labels en die gaan inderdaad jaren mee. Als ik er eens mee zou stoppen om elk jaar al die nieuwe rassen uit te proberen dan zou ik er waarschijnlijk nooit nieuwe nodig hebben maar ik schrijf er toch al een paar honderd alleen voor de tomaten en pepers 😉 Gelukkig kan je ze ook recto verso gebruiken en ondertussen ken ik een tomaat wel van een pompoen dus dat biedt nieuwe perspectieven…

 9. Een leuk idee, ze zien er leuk uit! En ik neem ze toch al vaak mee naar huis van het strand. De kat raakt er niet aan uitgesnuffeld 😉
  Chocolade-tomaten; het water druipt me nu al uit de mond… Idd onweerstaanbaar! Ik ben benieuwd hoe ze opkweken

 10. Pingback: Plantlabels II
 11. I also use white plastic labels for seeds. I have some black labels and a silver pen which I use for plants in pots mainly for a small collection of named snowdrops. I do like the idea of using shells for some of the plants in the garden that totally disappear in winter. Thanks for mentioning it Anne 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.