Kerstmis – het gezang van de vogels

Zefiro Torna: El Cant dels Ocells
Erithacus rubecula - Roodborstje, European robinAls Kerstcadeautje voor jullie dit traditionele Catalaanse lied ‘El cant dels ocells’ (het lied van de vogels), dat werd gezongen op kerstavond, en dat vertelt hoe alle vogels bij de geboorte van het kind Jezus tevoorschijn komen en voor de baby zingen.
De Catalaanse cellist Pau Casals maakte van dit lied de hymne van alle Catalanen die, zoals hijzelf, tijdens het Franco-regime in ballingschap leefden.
Hij liet het aan het eind van elk van zijn concerten spelen, en gaf zijn huis in Prades de naam ‘El Cant dels Ocells’, en in Molitg-les-bain, een buitenplaatsje niet ver van Prades waar hij vaak verbleef, liet hij een klokkenspel bouwen dat elk uur de melodie speelt.
Het lied stond voor hem symbool voor de ‘Sehnsucht’, het verdriet om de verlies van wat was, maar ook voor de blijvende hoop op vrede – en precies dat laatste is voor mij ook de reden om het vandaag aan jullie te laten horen.

In deze versie door Zefiro Torna wordt de traditionele Catalaanse melodie gecombineerd met ‘Les Ramages’, een werk voor barokgitaar van de Franse componist Françis Campion.

Oh ja, wie ook de blog van Annemie leest, vermoedt wellicht dat ik hiermee, net als Annemie, wil aantonen dat er nog andere Kerstmuziek bestaat dan White Christmas en andere Jingle Bells…


Een vredevol Kerstfeest aan iedereen…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Kerstmis – het gezang van de vogels

  1. Ah, Anne, dat is echt een prachtig logje van een vrouw die me bijtreedt in mijn voorkeuren voor muziek! ‘El cant des ocells’ is een prachtig nummer…genieten tot en met!
    Morgen luister ik nog eens met aandacht ‘en een beetje meer tijd’ naar ‘El noi de la Mare’ van Zefiro Torna…een parel van een cd 🙂
    Ik wens je van harte mooie feestdagen!

  2. Een nieuw uiterlijk aan het eind van 2008, je site ziet er duidelijk en overzichtelijk uit. Even wennen dat de kleurtjes verdwenen zijn. Veel geluk voor 2009 voor jou en je familie en natuurlijk veel schrijf en tuin plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.