De laatste groenten

the666bbq vertelde pas dat hij al zijn prei geoogst heeft.
Ik vermoed dat the666bbq (hoe moet ik dat eigenlijk uitspreken?) herfstprei heeft staan, of dat het late zomerprei is.
Vorig jaar hebben we de winter door gewoon de (winterprei) uit de tuin geoogst. Of nee, niet de hele winter door, daarvoor hadden we net iets te weinig geplant. Dit jaar geen gekochte preiplantjes, maar zoonlief heeft zelf gezaaid, verspeend en uitgeplant. Eén keer aanaarden heeft ie ook gedaan, maar de tweede keer ‘vergat’ hij telkens, en dat karweitje heeft manlief dan maar voor zijn rekening genomen.

Behalve prei hebben we op dit ogenblik nog spruitjes (̩̩n van zoonliefs lievelingsgroenten Рen dat is geen geintje) en boerenkool, en een beetje groene blaadjes voor de sla (lepelblad, winterpostelein).
De aardappelen in de kelder zullen nog ongeveer een maand volstaan (we hadden alleen vroege aardappelen dit jaar), en als we twee keer per week pompoen eten, dan hebben we nog voldoende tot aan de zomer ;-). Pepertjes (gedroogd en ingelegd) voor een paar jaar… En op de vensterbank liggen de laatste tomaten te kleuren.

Vanaf mei hebben we geen groenten gekocht (behalve in de aspergetijd wekelijks een paar kilo asperges bij de boer – die andere lievelingsgroente van zoonlief), maar nu halen we toch al weer eens nu en dan een kilootje wortelen of een bio-broccoli.
Het is ook nooit onze bedoeling geweest om volledig zelfvoorzienend te zijn – de moestuin is niet meer dan een uit de hand gelopen hobby immers, en het moet ‘hobby’ blijven – maar het blijft wel ongelooflijk plezierig om – zelfs eind november – een maaltijd in elkaar te knutselen die grotendeels uit eigen tuin komt.

Zondag aten we Indiaas: een droge curry van pompoen en aardappelen – op de specerijen na dus helemaal uit eigen tuin. Gepocheerde eieren (ja, ook uit de tuin) in een tomatencurry (de bijna laatste eigen tomaten, de ui en de pepertjes uit eigen tuin – gember en specerijen natuurlijk niet). En ja, de rijst, die kwam ook uit een pakje.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

5 thoughts on “De laatste groenten

 1. In onze tuin staat nog pastinaak, wat rapen, snijbiet, knolselder, een restje wortelen (jammer genoeg aangevreten)… Voor de prei moeten we nog wat geduld hebben! 😉
  In koele bewaring hebben we nog een ‘kluts’ aardappelen en een paar pompoenen. En dat is het zo ongeveer!

 2. @Annemie: Inderdaad, snijbiet hebben we ook nog in de tuin!

  @Bart: Misschien moet je nu al ergens een paar vierkante meter van de tuin bedekken met (liefst onbedrukt) karton, daarover een centimeter of tien compost… dan heb je tegen het voorjaar een mooi perceeltje voor je moestuin!

 3. de zomerprei inderdaad, waarvan ik me steeds heb laten wijsmaken dat je die kon laten staan (zitten?) tot kerstmis maar met de vroege winterprik heb ik hem toch maar uitgedaan.

  the666bbq, the devils barbecue, omdat ik vroeger veel en rare bbq’kes deed thuis, en nu ik hier zowat op terugdenk weet ik weer wat ‘voornemen’ met nieuwjaar 😉 (maar dan mag ik wel niet vergeten ook gelijk beter weer mee te bestellen)

  Veel succes met het overwinteren van de pepers. Het is het eerste jaar dat ik het zelf ga proberen en dan nog niet met volle inzet helaas 😉 Sommige kalvertjes waren alweer half verdronken. Ik wil het wel ooit eens gedaan hebben om te zien wat het resultaat is al heb ik meer vruchten dan ik aan mijn eigen gezinnetje kan slijten, en dan groei ik ze nog allemaal in (mayonaise)emmers – mijn vader groeit zijn monsters in de volle grond en dan is de opbrengst helemaal om achterover te vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.