Ouder-hout

wintervoorraadLaat ik maar eventjes meedoen aan de serie ‘oud(erlijk) hout’…
Chelone vertelde – oh, zo mooi – hoe ze het deze winter warm heeft door het hout van een boom die haar ouders lang geleden kapten. Bij Bart was het misschien minder ontroerend, maar evenzeer mooi om te lezen hoe hij de gesloopte balken uit zijn oude huis nu omzet in warmte.

En hier, ten huize AnneTanne, is het een beetje van hetzelfde…
Op de nog niet zo koude momenten komt de warmte hier van Amerikaanse vogelkers waar we het bos achter in de tuin van bevrijd hebben, maar als het echt een keer flink koud is, dan verdwijnt er een stuk van het oude gebinte van het huis in de kachel.
En tegelijkertijd ligt er achter het huis nog een gigantische stapel hout te wachten om ons nog een paar keer te verwarmen.

Een ploeg houthakkers had op een perceeltje grond dat van mijn ouders is, helaas een aantal bomen, waaronder een aantal oude eiken, gerooid.
Niet onze wens, en nog minder die van mijn ouders, maar wel van Distrigas, die een aardgasleiding op minder dan (was het nu zes of) vier meter van de bomen had liggen. Er moest een ‘corridor’ komen over de hele lengte van de leiding, en daar moesten de bomen voor wijken.
De bomen moesten om, en het hout lag daar… In de zomer hebben we daar een paar behoorlijk frisse vakantie-dagen aan gespendeerd om dat hout naar hier te halen. Dat was de eerste keer dat we het er warm van kregen.

Intussen spendeert manlief regelmatig een uurtje tussendoor aan het klieven van die dikke stronken. Dat is de tweede keer dat de bomen warmte leveren. Dan gaan ze een paar jaar op de droogstapel… En daarna mogen de houtblokken ons voor een derde keer gaan verwarmen vanuit de houtkachel!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Ouder-hout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.