Land mei

Regen valt bloesemvracht
veelvuldig kaarst kastanjelaar
Mei
            Mariamaand
rustas staan seringestruiken
ver ligt het vlondertje ding
                        het vlondertje is

Laat slaat meikever vensterruit
wordend
            mij in rust
            geringe beweging
                        kringetje
                                    kring
     Meikever legt zich
          verre zoeven
               rust

Paul van Ostaijen in Nagelaten gedichten, 1928

(De foto is van Sahua, niet van mezelf. De voorbije dagen zag ik wel al verschillende keren meikevers vliegen, als ik ’s avonds nog laat even buitenkwam en daar een lamp aanknipte.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Land mei

 1. @Jolanda Pikkaart: Oeps… ik zal mijn eigen feed eens bekijken.
  Waarschijnlijk heeft dat te maken met mijn poging om de lay-out van het oorspronkelijke gedicht van Paul van Ostayen over te nemen, en de ‘non breaking spaces’ die slecht worden weergegeven.

  Allicht een eenmalig fenomeen dus. (welke reader gebruik je? In Google Reader zie ik het stukje helemaal goed.)

 2. Een typische, op het eerste gezicht rommelige Van Ostaijen-woordkluwen; knap.
  Is het slechts een indruk of zijn er dit jaar meer meikevers dan andere jaren? Bij momenten zag ik er deze week drie, vier tegelijk (tot in mijn haar toe; daar zijn zelfs foto’s van).

 3. Jij leeft duidelijk in een voor meikevers aantrekkelijkere streek dan ik, want ik heb al in geen jaren zo’n beestje gezien, niettegenstaande inspanningen van mijn kant. De foto die je plaatst is overigens buitengewoon mooi.

 4. Alsof de meikevers terug zijn van weggeweest. Ik zag er al verschillende tegen de lamp vliegen deze week. Ze maken zo een speciaal geluid tijdens de vlucht. Ooit hoorde ik dat meikevers een goede zomer aankondigen; was het maar waar.
  @Pernikkel
  Heb je ze al proberen aan te trekken met een sterke lamp? Daar komen ze gegarandeerd op af. Maar hou wel de katten uit de buurt.
  Ik dacht ook dat ze van beukenhagen houden.

 5. Inderdaad, ook ik heb de indruk dat het ‘een goed meikeverjaar is’. Ik zie de laatste jaren elk jaar wel een keer een meikever, maar de laatste week zie ik er dus vrijwel dagelijks, en zelfs verschillende tegelijk.
  Dat ze bij Pernikkel niet voorkomen heeft misschien te maken met het soort biotoop? Vroeger werd de meikever (alvast in mijn dorp van herkomst) wel eens heggemulder genoemd, omdat je hem vaak vind in hagen en heggen. Ik meen te weten dat Pernikkel in een bos woont? En wellicht heeft een meikever ook graag open ruimte in de omgeving? Ik zal dat eens even nazoeken…

  Volgende week misschien eens een stukje over de meikever…

 6. Meikevers……….mooie beestjes!(vind ik toch!) Alleen spijtig dat mijn zwarte kater dat ook vind! Ik heb er de laatste twee weken voortdurend in mijn living,hij brengt ze vol trots allemaal naar binnen en vind ze geweldig “boeiend” om mee te spelen!! Ik heb er vele gered maar sommigen overleven het helaas niet!

 7. @Annemie en Pernikkel: Ik heb intussen begrepen dat je meikevers vooral vindt op relatief zanderige bodem. En ik vermoed dat jullie allebei in een kleiachtige streek wonen? Wellicht is dat een verklaring voor het feit dat de relatief ‘massale’ aanwezigheid van meikevers dit jaar (die ik ook elders hoor noemen) aan jullie onopgemerkt voorbijgaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.