Pinksteractiedagen Kruidentuinen Büdel

Silene dioica - DagkoekoeksbloemEen jaar of drie geleden bezocht ik de tuinen van de stichting ‘Tuin en kunst’ in Budel (net ten noorden van de grens met Nederland, ter hoogte van Hamont-Achel). De stichting wordt beheerd door nazaten van Mevrouw Blöte-Obbes, auteur van ‘de Geurende Kruidhof’, een boek waaruit ik nog af en toe citeer.

Een paar dagen geleden ontving ik opnieuw een aankondiging van open dagen in diezelfde tuinen. Voor liefhebbers van ‘mijn soort tuin’ is het zeker de moeite waard.
Ik geef de tekst hieronder weer:

Pinksteractiedagen Kruidentuinen Budel (NB)

Tijdens het pinksterweekeinde viert stichting ‘Tuin & Kunst’ (Fabrieksstraat 85, Budel) het begin van het zomerseizoen met twee actiedagen (zondag 11 en maandag 12 mei 2008). De tuinen en kunstwerken zijn gratis te bezichtigen. Naast de traditionele pinksteruitverkoop van vele gebruiksplanten zoals keukenkruiden en planten met medicinale werking is het winkeltje bevoorraad met een nieuwe en uitgebreide sortering boeken over kruiden. Ook zijn losse recepten voor diverse kruiden en verse, zoete of hartige kruidenversnaperingen te verkrijgen. Alle gasten krijgen een kleine traktatie. Er wordt werk tentoongesteld van onder anderen Rob Blöte, Heleen Dekker & Piet Kerkhof en Truus Kraaijeveld. Verder vinden er verschillende educatieve en culinaire activiteiten plaats. De tuinen zijn (ook gedurende de rest van het jaar) geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Tuin en Kunst

De kruidentuinen van stichting ‘Tuin en Kunst’ zijn in 1991 opgericht. ‘Tuin en Kunst’ is voortgekomen uit de kwekerij die al sinds 1977 bestaat. De stichting heeft zich toegelegd op het aanleggen van een uitgebreide collectie gebruiksplanten. Dit heeft geleid tot een verzameling met een ruime verscheidenheid aan soorten. In de tuinen bevinden zich bovendien verschillende kunstwerken.
Ongeveer 500 soorten gebruiksplanten zijn verdeeld over een oppervlakte van 1,5 hectare. De natuurlijke afscheidingen tussen de tuinen, in de vorm van wallen van plantenresten, zorgen samen met de vijvers voor een uniek ecosysteem. Hierin leven zeldzame planten, dieren, vogels, insecten en amfibieën. Dit natuurlijk evenwicht vormt een onmisbare context voor de tuinen.
Het beeld van de tuin wordt bepaald door de nadruk die is gelegd op de verzameling. Deze verzameling is ingedeeld in mogelijkheden van gebruik. Bij binnenkomst kan men zich wegwijs laten maken in een overzichtstuin gebaseerd op de Flora. Behalve leerzaam en interessant, net als een bezoek aan een museum, zijn de tuinen ook geschikt om gewoon een mooie wandeling in te maken of om op een bankje uit te rusten. Tijdens een bezoek wordt op verzoek informatie gegevens over de mogelijkheden van gebruik, geschiedenis, oorsprong en folklore van de planten of advies gegeven voor de eigen tuin. In overleg met de stichting kan, voor diverse kunstvormen, expositieruimte in de tuin beschikbaar worden gesteld. In en om het winkeltje en de kassen zijn producten die aan de stichting gerelateerd zijn zoals planten, planten in sierpotten, zaden, boeken over kruiden en ceramiek te koop. Voor (groeps)rondleidingen kan contact met de stichting worden opgenomen (tel.: 0495 491345).

Routebeschrijving

Vanaf de A2:
Volg vanaf afslag 37, Budel, de Randweg Oost tot het eind. Sla linksaf de Fabrieksstraat in tot nummer 85 aan de linkerhand.

Openbaar Vervoer:
Neem vanaf NS-station Weert BBA-buslijn 173 richting Eindhoven en stap uit bij halte St. Josephplein. Loop ongeveer 20 minuten de Fabrieksstraat in tot nummer 85 aan de rechterhand.

Meer informatie

Stichting ‘Tuin en Kunst’
Mw. J. Blöte
Fabrieksstraat 85
6021 RC Budel (NL)
Tel. : (+ 31) (0)495 491345 / (+ 31) (0)6 12905504
E-mail : tuinenkunst@hotmail.com

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.