Van rood naar blauw… Longkruid

Pulmonaria angustifolia - Smalbladig longkruid
Longkruid is in deze tijd van het jaar een heel decoratief plantje in de tuin. Het is een ideale plant in de schaduwborder: in het voorjaar wordt je vergast op kleurige bloemen, en daarna is er het decoratieve blad met witte vlekjes dat de hele zomer aan de plant blijft.

Wat de kleurtjes betreft: Longkruidbloempjes zijn gewoonlijk donkerroze als ze openkomen, en verkleuren al snel naar blauw.
Overigens zit achter de kleurverandering een fantastisch mechanisme:

Longkruid is voor zijn voortplanting afhankelijk van bestuiving door insecten. Nu blijkt, dat van op wat grotere afstand de blauwe bloemetjes het meest geschikt zijn om insecten aan te trekken.
De piepjonge, rozerode bloemetjes bevatten echter veel meer stuifmeel en nectar. En hier zie je hoe fantastisch ingenieus de natuur in elkaar kan zitten: Hoewel de insecten van op grote afstand allereerst de blauwe bloemen zien, krijgen ze – dichterbij gekomen – ook de rode in de gaten, en vinden die vervolgens veel aantrekkelijker. En dat is maar goed ook, want de oude, blauwe bloempjes, die zijn al lang bestoven, en hebben geen insectenbezoek meer nodig. De plant heeft er in de loop van de evolutie echter voor gekozen, de reeds bestoven bloemen niet onmiddelijk te laten verwelken, maar ze te gebruiken als ‘wegwijzers op de lange afstand’ voor bestuivende insecten.

In de loop van de komende weken vertel ik zeker nog meer over longkruid…

Oh ja: in het Paasweekend is het weer ‘Pulmonaria in de Gloria’ bij Kwekerij Bastin. Als het meezit, bloeit een groot gedeelte van de ruim 50 verschillende soorten en cultivars in de mooie borders van de kwekerij. (Let op: bezoek deze site met een andere browser dan IE 6. Bastin heeft zijn site op gratis webspace staan, wat helaas gepaard gaat met een uiterst irritante reclame-pop-up die je in IE 6 soms nauwelijks kwijtraakt!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Van rood naar blauw… Longkruid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.