Brandnetelsoep

Urtica dioica - Grote brandnetel
Lekker, er zijn weer jonge brandnetels – de tijd van de soepen recht uit de tuin begint dus weer. (Hoewel, dit jaar hebben we de hele winter door nog prei uit eigen tuin gehad, en in combinatie met de pompoenen die we nog steeds hebben, had elke wintersoep dit jaar wel iets uit eigen tuin.)
Een uitje fruiten met wat gehakte knoflook, de brandneteltopjes wassen, hakken en even meestoven. Mixen, en dan de inspiratie de vrije loop laten. Wat blaadjes en bloempjes van veldkers ter garnering? De eerste sprietjes bieslook of de laatste restjes van de kraailookbladeren? Of een scheutje room en een raspseltje Parmezaan?
Laat ik het voor deze allereerste keer dit seizoen maar eens heel eenvoudig houden: een simpel brandnetelsoepje, alleen maar versierd met wat fijngesnipperd bieslook.

Smakelijk!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Brandnetelsoep

 1. @ Annemie: het was inderdaad erg lekker…

  @ Menck: ik bedacht inderdaad, dat ik als ik op een droge dag nog eens vrij ben, ik ook een lading brandneteltoppen zou moeten knippen om te drogen…

  @ Yo: en dat doet mij denken aan één van de exploten van manlief, die had gehoord dat als je brandnetel heel fijn hakte, je het ook rauw kon eten. Ik kan je verzekeren dat het slaatje dat hij serveerde, ons nog lang heugde!

  @ Chelone: Even bracht je me aan het twijfelen: er zijn twee soorten brandnetel, de grote (Urtica dioica) en de kleine (Urtica urens), maar die prikken zo ongeveer even hard. Maar waarschijnlijk doel je op de dovenetel? Die behoort tot een hele andere familie, de lipbloemigen. Wel heeft ze blad dat erg op dat van de brandnetel lijkt, maar prikken doet ze helemaal niet. Alle dovenetels (de witte, de paarse, de gevlekte) zijn eetbaar, maar vooral van de paarse vraag ik me af of ze ook genietbaar is (één van de volksnamen van de paarse is immers ‘stinknetel’. Zelf vind ik ‘stank’ wat te grof uitgedrukt, maar de plant heeft een zware, aardse en wat onaangename geur.)
  De hoeveelheid blaadjes voor de soep? Ik heb mijn kleinste slakommetje volgeplukt.

 2. Heerlijk die soep of een kopje brandnetelthee. Wel moet m’n opletten als m’n wat gaat doen met de brandnetel. Gebruik enkel de jonge toppen van de netel. Tip: draag wel handschoenen bij het plukken want hij prikt het ergst voor de bloei.

 3. Ja, Annetanne, ik bedoelde de dovenetel. Van de gevlekte heb ik hier heel veel staan in het bosje. Ik vind zijn witte bloemetjes ook zo decoratief.
  Bedankt voor de uitleg. En toch heb ik zo een drempelvrees om die dingen te gebruiken in gerechten. Ik weet niet hoe het komt, het is een zekere angst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.