Februari verlos ons

februari verlos ons
uit deze troosteloze kamers
waar we als dieren
ons nestelden
door de warmte
te week verwend

zachter reeds
glanzen dagen
sluipen nachten
door de winter
van eenzaamheid

haar oude stilte
nu verbroken
hunkert ingetogen
de diepe aarde

stemmen
vol zingende bloemen
kleuren voelbaar
het verwelkte licht der zon

Katelijne van de Hallen in Transparant

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

5 thoughts on “Februari verlos ons

 1. Een mooi gedicht! Zelf ben ik ook niet echt dol op de winter, maar juist in februari zijn er al zoveel kleine voortekenen die het naderende voorjaar aankondigen: de lengende dagen bijvoorbeeld, en bloeiers zoals sneeuwklokjes, toverhazelaars en forsythia’s. Zo rond de derde week van februari hoor ik meestal de eerste merels vanuit mijn slaapkamer, en dat klinkt mij dan als muziek in de oren!

  Ik ben nu sinds een jaar bezig met natuurfotografie, en dat betekent dat ik steeds meer oog krijg voor al die kleine details die het wisselen van de seizoenen aankondigen. Een voorbeeld: het is prachtig om te zien hoe sommige katjes nu aan het veranderen zijn. De katjes van de hazelaar zijn iets dikker geworden, en ook duidelijk geler. Zou er al wat stuifmeel op zitten?

  1. Ja, heerlijk he…
   Ik heb ‘altijd’ gefotografeerd, maar pas de laatste jaren wat intensiever.
   Deze hazelaarfoto maakte ik vorig jaar op 2 februari:
   Corylus avellana - Hazelaar

   Als je goed kijkt zie je de meeldraadjes in de mannelijke bloeiwijze zitten. (klik om naar het grotere formaat op Flickr te gaan)
   Dit jaar lijkt alles hier wat later te zijn… Vorig jaar op 27 januari fotografeerde ik de eerste gele kornoelje, het eerste groot hoefblad dat uit de grond kwam piepen, en zelfs al een tuinjudaspenning. Maar dit jaar willen zelfs de sneeuwklokjes niet erg verderdoen met openkomen…

 2. Wat mooi! Ik heb nooit geweten dat de vrouwelijke bloempjes van de hazelaar er zo uitzagen – het lijken net kleine zeeanemoontjes.
  En ja, alles is inderdaad wat later dit jaar. Maar aan de andere kant kan ik prima leven met dit koude, zonnige weer. En des te groter is het feest als straks de plantenbloei en het vogelgezang losbarsten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.