Verlanglijstje

Coriandrum sativum - KorianderEen paar dagen geleden las ik ergens iets over enkele Koriander-cultivars die meer en vooral langer blad produceerden dan de gewone Coriandrum sativum. Ik vind Koriander een heel lekker kruid, maar – hoe mooie die rozige bloemschermen ook zijn – het is wel jammer dat ze zo snel in bloei komen, omdat je vanaf dat moment  het blad nog nauwelijks kan gebruiken.
Natuurlijk had ik toen dus iets van: ‘Hé, dat moet ik onthouden’, maar even natuurlijk vergat ik meteen al waar ik het precies gelezen had, en bleef er hooguit iets van ‘Lime’ of ‘Limone’ in mijn hoofd hangen.

Googlen op ‘Coriandrum sativum limone’ of ‘lemon’ leverde niet veel op, maar tenslotte had ik het luminieuze idee om even bij Vreekens zaden te gaan kijken.
Nu ja, luminieus? Klik in de zijbalk van de site even op ‘zaden’ en vervolgens op ‘Kruidenzaden’, en dan kom je op een resultatenpagina waarop je ziet dat ze zomaar eventjes tweehonderdachtien verschillende kruidenzaden in hun assortiment hebben. Daar kan ik er zo wel een handvol (wat zeg ik, HANDENVOL) uithalen die ik niet heb en wel zou willen.

Laat ik eerst even naar de Koriander gaan kijken.

 • Koriander Standaardtype – nee, die hoef ik dus niet, daar vind ik overal wel zaad van.
 • Koriander ‘Pot Luck’ – ‘een extra compact groeiend type met goede bladproductie’. Dat klinkt al beter.
 • Koriander Bladtype ‘Leisure’ – ‘Een speciale selectie, die veel bladproductie geeft en later natuurlijk ook zaden produceert.’ Aha! en deze hebben ze ook als biologisch geteelde zaden. Niet bio kost ie € 1,90 voor 10 g (1000 zaden), bio is € 2,25 voor een niet nader genoemde hoeveelheid.
 • Koriander Zaadtype ‘Marocco’ – Nee, ik wil een ‘bladtype’
 • Koriander ‘Lemon’ – Ha! daar hebben we hem, niet Lime of Limone, Lemon zal het zijn. ‘Een compacte bladkoriander (niet hoger dan 30-40cm) met unieke citroenaroma. Voor een extra fris effect aan gerechten. Extra geschikt voor teelt in potten.’
 • Koriander ‘Delfino’ – ‘Een fijnbladige soort (zo fijn als dille!) geeft nieuwe mogelijkheden voor fijne garnering. De smaak is net zo aromatisch als de gladbladige rassen.’
 • Koriander ‘East Indian Dhaniya’ -‘Unieke koriander met ovaalvormige zaden. Het blad heeft een extra sterk aroma en de zaden zijn zoeter dan de reguliere soort.’ Met die benaming en die beschrijving zou ik toch weer in de verleiding komen ook deze te overwegen. Ook weer € 1,90, dit keer voor 5 g.

Maar ik zie – zonder ver te zoeken – meteen nog meer dat heel aantrekkelijk klinkt:

 • Cochlearia officinalis – echt lepelblad
 • Pulicaria dysenterica – heelblaadjes
 • Rubia tinctorium – meekrap
 • Hé! Wat hiervan te denken: Eryngium foetidum – Mexicaanse koriander: ‘Als gewone koriander het in de zomer (en zeker in de kas) begeeft, groeit deze tropische koriander lekker door! Het lange gezaagde blad is dik, smal en lang houdbaar. De koriandersmaak is zelfs iets duidelijker aanwezig dan bij echte koriander! De eenjarige plant bloeit met zachte distelbloemen. Zeer populair in Vietnam en omstreken en op de Caraïbische Eilanden (in de salsa!). Zaad kiemt traag (6-8 weken) dus vroeg beginnen. Geef ze een humeus vochthoudend plekje.’

Laat ik die site voorlopig maar eens even sluiten, en eerst het zaad bekijken dat hier nog van het voorbije jaar ligt. Want plaats om alles te zaaien hebben we dan wel, aan tijd durft het wel eens ontbreken.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Verlanglijstje

 1. Als je eenmaal in de winkel in Dordrecht geweest bent wordt je nog hebberiger. De winkel is niet groot maar staat mudvol. Ieder jaar bestel ik veel te veel en moet ik me zelf een halt toeroepen. Twee jaar geleden ben ik bij een lezing geweest van Ton Vreeken, deze man kan zo aanstekelijk vertellen dat je graag zijn hele assortiment wilt hebben maar waar laat je het allemaal. Plek om alles te zaaien heb ik niet, tijd iets meer.

 2. De citroenkoriander van De Nieuwe Tuin heb ik wel eens geprobeerd. Die had idd. een heel fris aroma, stevige planten die echter veel minder tegen de koude kunnen dan de gewone koriander. Tenminste: de koriander uit het zaad dat ik van moeder kreeg. Dat is niet stuk te krijgen. Regelmatig zaaien en je hebt (nog een beetje) koriander half november.

  Van meekrap kan je wel een stukje hebben. Als ik hem deel stuur ik een klein stukje van de wortelstok (je moet echter vele jaren sparen voor je genoeg verfingrediënten bij elkaar hebt!). Lepelblad probeer ik dit jaar voor het eerst (zaad gekocht bij De Bolster) benieuwd of het lekker zal zijn.

 3. Koriander is inderdaad een kruidje dat je héél regelmatig moet zaaien. Ik zeg wel eens: dat is geen éénjarig plantje, maar een driemaandig.

  Dat stukje meekrap, dat zou fijn zijn…
  Overigens, mijn man gaat ergens in april een wandeltocht begeleiding in Onze-Lieve-Vrouwe-Lombeek. Ik ga toch eens bekijken of dat eventueel voor mij niet te combineren valt met een bezoekje aan je kruidentuin…

 4. Als ik niet te brutaal ben: Een plantje Meekrap om te koesteren en groot te laten worden en daarna zijn kleurstof te mogen gebruiken… Een grote wens is dat.
  Kunt U helpen mijn wens te vervullen?
  Kosten worden natuurlijk vergoed.
  Ik woon in Rotterdam, Nederland.
  Lees het graag,
  Groeten Constance

 5. hallo,

  ben op zoek naar zoethoutplantjes, goji-of boksdoornbessen
  olijf-,kiwi-,papaya-, eucalyptus en vijgeboompjes om aan te kopen en of
  te ruilen met ginkgoboompjes of japanse notenboom.
  vriendelijke groeten een aangename dag
  johan dobbelaere gsm 04 87 29 1000
  johandobs@hotmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.