Mosjes-vragen

Onbekend mos

(Klik op de thumbnail voor een vergroting.)

Aangestoken door de mooie mossenfoto’s die Bart in zijn eigenwijze tuin maakte en de al even mooie dito die Sam op natuurbeeld publiceerde, ging ik vandaag ook naar mosjes op zoek.
Helaas laten mijn fotografische kwaliteiten te wensen over, en vergeet ik altijd aandacht te geven aan de details die ik eigenlijk niet op het plaatje wil, zodat de achtergrond wat rommelig is. Bovendien bleek mijn statief net wat te hoog, en moest het uit de losse hand (toch eens een rijstzak improviseren), en gezien mijn afwezige handvastheid vrees ik dat de scherpte niet helemaal optimaal is.

Maar ik laat ze toch zien omdat ik – als volslagen mossenleek – twee vraagjes heb:
In de eerste plaats: heeft iemand een idee welk mosje dit kan zijn? Ik dacht zelf aan Gewoon haarmos (Polytricum commune), maar er werd mij ook gesuggereerd dat het Rood Rimpelmos (Atrichum angustatum) zou kunnen zijn. (Ik bemerkte tot mijn ontsteltenis, dat de Flora van Heukels niet over mossen rept, en dat die van Heimans, Heinsius en Thijsse er zegge en schrijve één pagina aan besteedt. Dat wil dus ook niet echt helpen.)

En een tweede vraagje: bij het bekijken van de foto’s viel mij bij allebei op, dat er sporendoosjes bij zijn waar je, door de belichting schuin langs achteren, een horizontaal niveau in ziet. Klopt het dat ik daar kan zien hoeveel sporen er nog in het doosje aanwezig zijn?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

2 thoughts on “Mosjes-vragen

  1. Dank je wel Dini…
    Het is niet zo makkelijk om ‘overzichtelijke’ informatie over mossen te vinden, en ik heb intussen ook al begrepen dat die mosjes allemaal verschrikkelijk op elkaar lijken.

    Maar intussen is mij van verschillende kanten bevestigd dat het hier inderdaad Rood rimpelmos zou zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.