Bloggen met je hart

Banner BwardsMuggenbeet liet weten dat zijn stem voor de Bwards binnen is…
En dan heb ik zoiets van ‘wat moet ik daar nu van denken’? Want hoe je het ook draait of keert, net als de ‘Site-van-het-jaar’-verkiezing van Clicks, draait ook dit natuurlijk uit op niet meer dan een populariteits-test. Je kan op je vingers natellen dat de blogs die nu al het grootste lezerspubliek hebben, ook bij zo’n in-het-wilde-weg blogverkiezing de hoofdvogels zullen afschieten.

En toch heb ik ook mijn top-drie ingeleverd. Overigens vond ik dat best moeilijk…
Ik heb voor mezelf een paar criteria opgesteld:
– Het is een Belgische blog (tja, sorry Oker, sorry Kaat).
РWanneer ik in mijn feedreader zie dat de blog in kwestie een nieuwe post heeft, klik ik ̩̩rst op deze blog, in plaats van netjes het rijtje langs te gaan, met iets van hoopvolle verwachting, niet een Sinterklaasgevoel, maar de wetenschap dat ik wellicht weer iets dat voor mij een parel kan zijn onder ogen ga krijgen.

En toen kwam ik tot een handvol blogs waaruit het lastig kiezen was.
De blogs die ik tenslotte overhield, voldeden tenslotte aan minstens enkele van de volgende criteria (in willekeurige volgorde):
– De blogger geeft blijk van een gezonde dosis zelfrelativering
– De lay-out is verzorgd, en niet al te overladen.
– Er is veel aandacht besteed aan eventuele foto’s.
– De berichten slagen er regelmatig in me een glimlach te ontlokken, een knikje van herkenning, soms iets van weemoed…
– Ik herken er waarden in die ook de mijne zijn.
– Ik voel me een beetje ‘rijker’ na de lezing van zo’n post.

Zweverig? Ach, wellicht… maar als er geen criteria worden vooropgesteld, dan vind ik ze mooi zelf.

En de uitkomst? Nee, ik ga geen namen noemen… hooguit dat het allemaal mensen uit mijn blogroll gaat, en dat ik mijn eigen site geen plaatsje in die top-3 geef – dat zou me mijn eer te na zijn.
En een blik op die blogroll zal je leren dat die voor een belangrijk deel bestaat uit wat Menck de Gezapige Middenmoot, de B-bloggers noemt. Geen ‘invloedrijke blogs’ dus (wat mijn eigen blog betreft, ik slaag er zelfs niet in een Metatale-ranking te krijgen, wellicht omdat mijn blogje in een subdirectory van mijn site staat en niet in de hoofddir), maar stuk voor stuk bloggers waarvan ik het gevoel heb dat er een stukje van hun hart in hun blogje zit.

En daarom hier toch nog even een speciale vermelding voor een verre buitenlander:
Ù?ؤاد أحمد الÙ?رحان
de blog van de Saoudische Fouad al Farhan, die – zoals ik las in een artikel in de blog-herald – werd gearresteerd, wellicht omdat hij het in zijn blog zo vaak had over “de zoektocht naar vrijheid, waardigheid, rechtvaardigheid, gelijkheid en andere verloren waarden van de Islam”.
(Volgens een brief die Fouad een paar weken geleden aan enkele vrienden schreef, was hij al gewaarschuwd voor een op handen zijnde arrestatie, die verband hield met zijn blog-acties om een aantal politieke gevangenen vrij te krijgen.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Bloggen met je hart

 1. Beste Anne,
  Ik ben het helemaal eens met je stukje, of je nu een verkiezing wint of niet. Het plezier wat mensen hebben in het schrijven op hun blog, soms ook duidelijk laten weten waar ze voor staan, deze blogs lees ik het liefst, meedoen aan een verkiezing vind ik niet belangrijk. Plezier in wat je doet en wilt delen met anderen is voor mij veel belangrijker. Zou ik moeten kiezen dat weet ik wel wie bij mij bovenaan staat. Net als jij zal ik geen namen noemen maar ze zou zich zelf in ieder geval niet bij de top-3 plaatsen.
  Groetjes uit het hoge noorden en veel schrijfplezier.
  Dini

 2. Dankjewel voor je fijne reactie Dini…
  Vanmorgen, voor ik je reactie las, was ik overigens aan het bedenken dat ik het in mijn stukje wel twee Nederlandse blogs met name noemde, maar dat ik net de Nederlandse blogs die ik het vaakst bezoek onvermeld liet. Om een uurtje later tot de ontdekking te komen dat één blog, waarvan ik overtuigd was dat die al maanden in mijn blogroll stond, toch nog ontbrak… Dat is intussen goedgemaakt.

  Je gastpost van vandaag inspireerde me overigens voor een stukje voor volgende week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.