Sterrennacht

starry night of Yuzhu - Foto: Livepine. Creative Commons LicenseGisteravond ging ik in het donker nog een eindje joggen. Heerlijk is dat hier op het platteland. Zolang je binnen bent, lijkt het buiten echt pikdonker, maar als je buiten eenmaal aan de duisternis gewend bent, is het op zo’n vriesnacht echt zo donker niet.
Hier op het platteland is de straatverlichting schaars, en krijgt zelfs de wassende maan alle kans om haar licht te laten zien.
En tijdens dat half uurtje dat je buiten rondloopt, en je ogen steeds meer gewend raken aan het duister, ga je steeds meer sterren zien.

Het lijkt wel of de sterren in de winter helderder schijnen. En dat is in zekere zin natuurlijk ook zo: Rond midzomer wordt het ook in onze contreien niet helemaal pikkedonker, wordt de nacht hooguit heel donkergrijs. Maar naar midwinter toe is de nacht echt nachtzwart, en het contrast met het sterrenlicht des te groter.

Oude weerspreuken beweren, dat het vooral met volle maan hard kan vriezen. Lange jaren van waarnemingen spreken dat tegen, maar het is natuurlijk wel zo, dat je de volle maan alleen maar ziet, als de nacht helder is. En een heldere nacht in de winter, is vaak een vriesnacht… En uit de waarneming dat wanneer je de volle maan ziet, het meestal vriest, volgt dan al snel de conclusie dat het vooral vriest, wanneer het volle maan is.

Maar intussen genieten we dus (met de maan in haar eerste kwartier) van een periode van ouderwets winters vriesweer, met heldere sterrennachten, en zonnige winterluchten overdag. En wat is de schemering nu mooi!

(De foto bij dit bericht is van Livepine en valt zoals de overige inhoud van AnneTannes Kruidenklets onder een Creative Commons Licentie – Let wel: de licentie voor de site in zijn geheel laat – in tegenstelling tot de licentie op deze foto – geen commercieel gebruik toe.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

One thought on “Sterrennacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.