Gravatar

Ik kreeg daarstraks een mailtje van iemand die me vroeg, hoe die avatars bij de commentaren van mijn site werkten.
Aanvankelijk dacht hij, dat er alleen bij mijn eigen commentaren een mailtje verscheen, maar ook in de reactie van Dirk bij ‘veldwerk‘ kwam plots een avatar tevoorschijn.

Wel, je doet dat met behulp van een ‘Globally recognised Avatar’, kortweg Gravatar.
Zo’n Gravatar kan je aanmaken op Gravatar.com, een website die sinds kort eigendom is van Automattic, bekend van hun gratis hosting van WordPress.

Zo simpel is het:
Je gaat naar de Gravatar-site, en maakt daar een account aan. Je hoeft daarvoor alleen maar een (geldig) e-mailadres voor op te geven. Vervolgens wordt naar dat adres een activeringslink gestuurd. Je klikt daarop, en er wordt je gevraagd een wachtwoord te kiezen.
In een volgende stap moet je dan een foto uploaden vanaf je harde schijf, of een link geven naar een foto ergens op het internet. Het maakt niet uit hoe groot die foto is, als het maar minimaal 80 x 80 px is.
Vervolgens kan je de foto ‘croppen’ (of niet). Je kan dus bepalen welke uitsnede je wil gebruiken als avatar (of wellicht de hele foto). Is dat gebeurd, dan zie je opnieuw je mailadres verschijnen, met daaronder de foto die je hebt geupload. Je klikt nu de foto aan om ze te selecteren als gravatar (als je wel kan je meerdere foto’s uploaden, en daar af en toe tussen switchen). Ergens in het proces dien je nog de ‘rating’ aan te geven van je avatar. Een ‘onschuldige’ avatar krijgt een G, een avatar met hard-pornografische inhoud (hoe krijg je dat op 80×80?) verdient een X.

Als je vervolgens commentaar geeft op een blog die gravatar ondersteunt, en je geeft daarbij het email-adres van je gravatar-account op, dan verschijnt je gravatar automatisch.

Op de Gravatar-blog is te lezen, dat binnenkort alle WordPress.com-avatars via gravatar zullen bereikbaar zijn, dus wellicht zullen Annemie, Menck, Bart… hier binnenkort zonder er iets voor te moeten doen hun commentaren kunnen voorzien van hun eigen hoogst-persoonlijke avatar. Wie geen wordpress.com account heeft, zal nog wel een gravatar moeten aanmaken.

Zelf gebruik ik voor mijn blog de uiterst eenvoudige Easy-gravatars plugin. (Maar ik merk dat ik al niet meer de recentste versie heb… één van de volgende dagen dus eens upgraden…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.