Wie en wat?

Eerst was er ‘AnneTannes Kruidenmand’, een website, ontstaan rond de eeuwwisseling, gebouwd rond een aantal uitgebreide artikelen over kruiden, die de wijdse naam ‘kruidenmonografieën’ kregen. Na een paar jaar slabakte de goesting om dit soort lectuur te blijven plegen, en een paar jaar was het vrij stil rond AnneTannes kruidenmand.
Maar in 2007 begon het weer te kriebelen. Intussen begon het fenomeen ‘blog’ opgang te maken, en ik besloot op die kar te springen.
Ik deed wat vingeroefeningen op WordPress.com en Blogger, en koos al snel voor WordPress, maar dan de zelf-gehoste, .org-variant.

Aanvankelijk heette dat blog ‘AnneTannes Kruidenklets’, maar het onderwerp verschoof langzaam maar zeker van kruiden naar tuinieren, naar tuinieren in een grote, biodiverse en zeer natuurrijke tuin.
En omdat ‘kruidenklets’ verkeerde verwachtingen wekte, besloot ik dan nog maar eens tot een naamsverandering, en zo werd AnneTannes Kruidenmand tenslotte AnneTannes Tuin.

Natuurlijk is de tuin niet alleen van AnneTanne, met de jaren gingen manlief en zoonlief immers het leeuwendeel van de tuinwerkzaamheden op zich nemen. AnneTanne heeft dus een luxejob: flaneren door de tuin, af en toe een kiekje maken, en als de inspiratie echt groot is, even een blogje plegen…

En inderdaad… Reageren op deze pagina kan niet meer.
Het merendeel van de vragen ging over onderwerpen die elders op deze site aan bod kwamen, maar waarbij de vragenstellers de voorkeur gaven aan anderen het antwoord nogmaals te laten geven, liever dan zelf wat uitgebreider te gaan zoeken.

Mijn stelregel is echter: geef iemand een vis (een antwoord) en hij zal lui blijven vragen.  Leer hem zelf iets te zoeken, en hij heeft wijsheid voor de rest van zijn leven.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

13 thoughts on “Wie en wat?

  1. Beste mevrouw Tanne,

    Wij zijn 5 studenten van Thomas More Mechelen waar we de opleiding Media & Entertainment Business volgen.
    Voor het vak “Innovatielab” moeten we voor het productiehuis “Hotel Hungaria” een nieuw product maken met als onderwerp Tuinieren.
    Aangezien jullie in dit vakgebied experten zijn, vonden we het een goed idee om jullie te contacteren.
    We zouden dan ook zeer dankbaar zijn mochten jullie even de tijd nemen om te antwoorden op onderstaande vragen.
    1. Volgt Vlaanderen/België de internationale trends ivm tuinieren? (zoals daar zijn: rooftopgardens, hydroponics, container gardens…)
    2. Wat zijn de meest voorkomende problemen die men tegenkomt tijdens het tuinieren?
    3. Ziet u kleine stadstuinen als de toekomst van tuinieren?
    4. Zo ja, ziet u mogelijkheden om hierop in te spelen met een mediaproduct (tv, online, app etc…)
    5. Worden kinderen vaak betrokken bij het tuinieren?
    6. Word u vaak gecontacteerd ivm onduidelijkheden, problemen?
    7. Bij welke leeftijdscategorie/geslacht verkrijgt u het meeste interactie?
    8. Heeft u nog goede tips die ons kunnen helpen met ons project?

    Alvast bedankt!

    Mvg,
    Vandenweghe Frederik
    Julie Silverans
    Naomi Goosens
    Jordy Mermans
    Robin Anckaer

  2. Hallo,

    Verkoopt u smeerwortel?
    Of weet u een adres waar smeerwortel wordt verkocht?

    1. Ik ben een natuur- en tuinliefhebber, geen handelaar. Dus wat je eerste vraag betreft: neen.
      Wat je tweede vraag betreft, zou je je geluk kunnen beproeven bij de kwekerijen vermeld op deze pagina.

    2. Hallo,
      Toevallig op de blog terechtgekomen. Ik tuinier al jaren en de laatste jaren ecologisch. In het begin een ramp maar nu probleemloos. Waarvoor ik eigenlijk reageer : mijn tuin staat vol smeerwortel. Ik versnipper hem tussen mijn groenten, maak er gier van, etc… dus als je nog op zoek bent naar een paar stekjes laat maar horen.
      Anne-Marie

  3. Goedemiddag,
    Ik lees regelmatig op uw website en ik doe er ideetjes op maar ik had nu een vraagje waar u me misschien mee kunt helpen.
    Ik heb een stuk in mijn tuin waar ik boompjes op heb staan, maar ik had dat ook al ingezaaid met gras daarvoor.
    En nu is dat nogal vervelend om tussen die boompjes te maaien, dus ik zoek een oplossing die goed is voor mij én voor de natuur.
    Ik dacht ofwel aan het omheinen en er enkele kippen opzetten, maar ik lees soms ook dat kippen niet ideaal zijn om gras kort te houden, dat het gras dan eerder verdwijnt door het gescharrel.
    Of ik wil het gewoon laten groeien/verwilderen, en dan enkele paadjes erin maaien, maar vorig jaar lukte dat niet goed op een stuk achteraan omdat het gras omviel door de regen en dan werd het gras eronder geel en begon dat kapot te gaan.
    Een bloemenweide was ook een idee maar inzaaien in bestaand gras zal niet goed werken denk ik he?
    Moest u goede tips hebben, dan mag u altijd wat laten weten.
    Ik wou u ook een foto sturen, maar ik kan geen bijlage toevoegen zie ik.
    Groetjes, van Philippe

    1. Philippe,
      ‘Boompjes’ schrijf je.
      Zelf denk ik dan meteen aan ‘formaat bosplantsoen’, dus jonge planten van een jaar of twee, die zo’n anderhalve meter hoog zijn, maar met nog weinig ‘kruin’…
      Maar misschien heb ik het helemaal mis…
      Ik veronderstel dat het de bedoeling is dat dit op den duur een bosje wordt?

      20 jaar geleden plantten wij ook ‘bosplantsoen’ in het achterste deel van de tuin. We hebben dat verder niet echt ‘onderhouden’, er alleen voor gezorgd dat de jonge boompjes niet verstikt raakten door hoog gras.
      Kan je maaien met een zeis? Daarmee kan je veel nauwkeuriger werken dan met een bosmaaier, en je zou een paar keer in het groeiseizoen het gras helemaal kunnen maaien (op tijd, voor het gaat platliggen = ‘legeren’ door de regen). Eventueel kan je daar met de grasmachine nog altijd een paar paden doorheen maaien.
      Naarmate de bomen groter worden en meer schaduw gaan geven, zal er natuurlijk steeds minder gras gaan groeien. Dan zou je op een bepaald moment een zaadmengsel voor ‘bos’ kunnen inzaaien (zie bv het mengsel bosflora van Ecoflora)

      Kenmerken van dat bloemenmengsel:
      -eerste jaren weinig bloei, daarna ingetogen bloei van vaste planten
      -voor matig voedselrijke grond. De grond dient humusrijk en (licht-)vochtig te zijn
      -geschikt voor eerder beschaduwde plekken (maximaal enkele uren zon per dag)
      -ook als onderbegroeiing onder bomen en struiken
      -grond niet verstoren na aanleg

  4. Dag Anne, wat een heerlijke site… Blij van, dankjewel! Ik lees iets over zoethout tijdens zwangerschap – heeft zoethoutwortel (Glycyrrhiza Uralensis Root) dezelfde eigenschappen? Dat laatste zit in een voedingssupplement als ‘hulp’ bij blaasontsteking. Hoor t graag!

  5. Dag Anne,
    Ik ben per toeval op je site terechtgekomen. Ik woon in de buurt van de Plantentuin van Meise en zou graag een deel van mijn tuin ‘inrichten’ / beplanten met allerlei soorten kruiden (liefst winterhard). Mijn idee is om te experimenteren met het concept kruiden in culinaire toepassingen en de mensen ook effectief te laten proeven van de resultaten. Zou jij eventueel zien zitten om jouw expertise betreffende kruiden (wat waar aanplanten en dergelijke) op mijn tuin toe te passen (mits vergoeding)?
    Ik kijk alvast uit naar je reactie!
    Groetjes,
    Linda

  6. Hallo Anne

    Dag Anne

    Bedankt voor je blog. Ik volg al enige tijd met interesse. Ik vind vooral je verwijzingen en referenties leuk.
    Ik ben al jongsaf bezig met tuinieren, planten, kruidenthee enz…. Nu ben ik zeker geen volleerde tuinier. Ik verzamel in essentie wilde en ander zaden en zaai ze in mijn tuin of elders onder het principe ‘do or die’. Waar mogelijk oogst ik kruiden voor thee en de keuken maar dat de opbrengst is hoofdzakelijk gelegen in meer natuur in mijn tuin. Opbrengst is bijzaak.

    Tegenwoordig ben ik nogal bezig met de mogelijke medicinale eigenschappen van de kruiden en andere planten in mijn omgeving. Ik verwerk ze met plezier tot allerlei soorten thee. Dat is voor mij voornamelijk een manier om van mijn tuin en omgeving te genieten en een impuls om mij wat verder te verdiepen in de materie. Tot nu toe was ik voornamelijk bezig met smaak maar zoals gezegd ben ik in toenemende mate toch ook wel geïnteresseerd in de medicinale werking.

    Er is echter een thema waar ik maar geen echte vat op krijg en dat is het volgende: Waar kun je informatie vinden over het gebruik van geïmproviseerde kruidenmengsels ? Zijn er kruiden die elkaars werking teniet doen of versterken ? Wat voor soort mengsels dien je te vermijden ? Is er ergens een manier te vinden om te bekijken wat voor effect een bepaald mengsel zal hebben. Heb jij hierrond nuttige tips of links ?

  7. Op jullie blog zag ik een prachtige foto van een vliegende koekoek, graag zou ik deze willen opnemen in een boek dat ik samenstel over Maastricht als stad der zintuigen. Zouden jullie contact met mij willen opnemen?

  8. Beste Anne,
    Waar kan ik ergens een plantje vogelmuur kopen,het is voor de jeuk te bestrijden na onderhuidse verbranding na het zonnebaden.

  9. Hoi Anne,

    Ik vroeg me af of het mogelijk is om met je samen te werken? Ik ben bezig de site Alice’s Garden meer bekendheid te geven. Zo niet, geen probleem. Zo wel, dan hoor ik graag wat de opties zijn 🙂

    Een zonnige lentedag nog verder,
    Bibi

  10. Dag Anne,
    Ik lees in je uitleg over heermoes dat je er niet zo in gelooft dat het heilzaam zou zijn voor bindweefsel e.d. omdat silicium niet vrijkomt bij thee of tinctuur. Maar als je het gedroogde kruid gewoon strooit over je slaatje of in je soep vooraleer het op te eten, en het aldus volledig binnen krijgt, zou het dan die werking niet kunnen hebben ?

Reacties zijn gesloten.