Tijm – recepten

Tijm is een dankbaar kruid om op elke mogelijke wijze te verwerken. Je vindt hier zowel medicinale, culinaire als cosmetische recepten. Tijm is er in heel veel soorten, die subtiel van smaak verschillen. Als de grootte van je tuin het toestaat, plant dan verschillende soorten aan. Denk in elk geval aan een ‘gewone’ tijm, een citroentijm en een karweitijm… maar daarmee zijn de mogelijkheden nog lang niet uitgeput.

(Naar beschrijving Tijm)

Medicinale recepten

Tijmstroop

  • 50 gr tijm
  • 300 ml water
  • 300 gr kandijsuiker

Kook de tijm gedurende 10 min in het water. Zeef het, en pers zoveel mogelijk vloeistof uit de kruiden.
Breng opnieuw aan de kook, en voeg de suiker toe. Laat inkoken tot een niet te dik stroopje.
Gebruik bij verkoudheid, hoesten en heesheid 3-6 theelepels per dag.

Gemengde thee bij hoest

  • 20 gr Tijm (Thymus vulgaris, kruid)
  • 20 gr Driekleurig viooltje (Viola tricolor, kruid)
  • 10 gr Anijs (Pimpinella anisum, zaad)
  • eventueel 10 gr Zonnedauw (Drosera rotundifolia, kruid)

Zie basisrecept. 3 kopjes per dag.

Gemengde thee bij maagklachten

  • 20 gr tijm (Thymus vulgaris, kruid)
  • 10 gr karwij (Carum carvi, zaad)
  • 10 gr pepermunt (Mentha piperata, blad)
  • 10 gr kamille (Matricaria recutita, bloem)

Zie basisrecept. 3 kopjes per dag.

Culinaire recepten

Yoghurt-kaas met tijm

  • 600 ml yoghurt
  • zeezout, vers gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm (bij voorkeur wilde)
  • 1 theelepel (geroosterd) sesamzaad

“>

Leg een kaasdoek in een zeef of vergiet en hang dit boven een pan.
Doe de yoghurt in de kaasdoek, en bind die met een touwtje dicht. Haal de aldus gevormde ‘zak’ uit zeef of vergiet, en hang hem op boven een teiltje. Laat gedurende een nacht uitlekken.
Doe de volgende dag de ‘yoghurt-kwark’ in een kom en vermeng met peper, zout en olijfolie. Vorm tot een plat, rond ‘kaasje’.
Wrijf de tijm met het sesamzaad fijn in een vijzel, en spreidt het mengsel uit op een stuk vetvrij papier. Leg en rol de kaas op het papier, dat hij aan alle kanten met de kruiden bedekt is. Leg enkele uren in de koelkast.
Serveer met een lekker volkorenbrood en een groene salade.

Kruidenolie

  • 450 ml koudgeperste olijfolie
  • 2 takjes roosmarijn
  • 6 takjes tijm
  • 1 groen chili pepertje
  • 5 rode chili pepertjes
  • 6 korrels zwarte peper
  • 6 jeneverbessen

Was de kruiden grondig en dep ze droog.
Doe de kruiden in een fles, overgiet met de olie en laat minimaal twee weken trekken.

Meer culinaire recepten met tijm vind je op Thyme Recipes.

Cosmetische recepten

Kruidenbad voor een onzuivere huid

  • 75 g gedroogde tijm
  • 10 gr venkelzaad
  • 100 gr gedroogde roosmarijn
  • 125 gr gedroogde munt

Breng de kruiden met 3 liter water aan de kook en laat vervolgens een kwartiertje afgedekt trekken.
Zeef het aftreksel en voeg toe aan het badwater. Dit mengsel is verfrissend, desinfecterend en zenuwsterkend.
Niet geschikt vlak voor het slapengaan!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.