Citroenmelisse – recepten

Citroenmelisse leent zich voor veel meer dan alleen maar een kruidentheetje…

(Naar beschrijving Citroenmelisse)

Citroenmelisse-kwarktaart

  • 250 gr ‘petit-beurre’ koekjes
  • 100 gr boter
  • 250 gr cottage-cheese of kwark
  • 250 gr roomkaas (bv monchou of mascarpone)
  • sap en geraspte schil van een halve citroen
  • 6 tot 8 mooie blaadjes van de citroenmelisse (fijn gehakt)
  • 25 gr gelatinepoeder
  • 2 eetlepels warm water
  • 1 ei
  • 150 cc standyoghurt, los geroerd
  • 3 dessertlepels rappé suiker (of gewone kristalsuiker mag ook)

Doe de koekjes in een plastiek zakje en rol ze fijn met een deegrol.

Smelt de boter in een steelpan en doe het koekjeskruim erbij en roer tot alle kruim wat boter heeft opgenomen. Strooi het mengsel in een springvorm (± 23cm doorsnede) en druk het stevig aan. Laat de bodem opstijven.

Zeef de cottagecheese, en roer er daarna de roomkaas door samen met citroensap, -rasp, eierdooier, suiker en losgeklopte yoghurt.
Roer daar de stukjes kruid doorheen.
Los de gelatine op in het water, schep de oplossing voorzichtig door het mengsel en giet het uit over de bodem.
Laat alles afkoelen en opstijven in de ijskast.

bron: Chris

Melissegeest

  • 50 g citroenmelisse,
  • 15 g verse citroenschillen (zonder het wit)
  • 5 g kaneel
  • 10 g engelwortel
  • 15 g koriander
  • 10 g kruidnagel
  • 15 g nootmuskaat.

Overgiet de kruiden/specerijen met 1 liter witte wijn.
Dit mengsel laat je twee weken staan op een warme plek, maar niet in de volle zon. Schud er elke dag even mee, en filtreer na afloop van de tijd. Bewaar in een goed afgesloten fles

bron: Daniëlle Houbrechts

(Naar beschrijving Citroenmelisse)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.