Categorie: Keukenkruiden – Culinary herbs

Kruidenzout uit eigen tuin

Het idee voor dit kruidenzout ontstond toen ik vorig jaar het internet afschuimde op zoek naar informatie over de Bulgaarse ui, Nectaroscordum siculum. Ik ontdekte toen dat de bladeren van deze plant in Bulgarije als kruiderij worden gebruikt: Het blad wordt gemengd met zout, vervolgens gemalen en gedroogd en dan op een beschaduwde plaats te drogen gelegd.
Maar toen we afgelopen woensdag met de leden van onze plaatselijke LETS-groep een tuinruilavond hielden, vertelde iemand dat hij in het voorjaar jonge scheuten van Lavas oplegt in zout om het later als kruidenzout te gebruiken.

Zelfgemaakt kruidenzout

Meer had ik dus niet nodig om mijn eigen versie op te starten…
Lees verder “Kruidenzout uit eigen tuin”

Roomse Kervel – een veelzijdig kruid

Toen Boer Thomas zich een paar dagen geleden verwonderd afvroeg of ik écht al kervel in de tuin had, realiseerde ik me dat Roomse Kervel (Myrrhis odorata) eigenlijk niet zo’n bekend kruid/groente is.
En geloof me: dat is volkomen ten onrechte. Roomse Kervel is een gemakkelijk en mooi kruid, en je kan het op talloze manieren gebruiken.

Myrrhis odorata - Roomse Kervel
Roomse Kervel – 09 feb. 2008

Bij ‘kruidentuin’ denken veel mensen spontaan aan een zonnig en droog plekje in de tuin, waar je een aantal mediterrane geur- en smaakplanten kweekt.
Maar er zijn ook een heleboel schaduwplanten die als keukenkruid kunnen worden toegepast. (In een vroegere blogpost vind je een lijstje van kruiden voor de schaduw.)
En bij die schaduwkruiden is Roomse Kervel één van mijn absolute favorieten.
Hoe gebruik je Roomse Kervel?

Kruiden Top 3 voor het vroege voorjaar.

Toen ik zag dat het blogpostje van Madame ZsaZsa met haar kruiden top zoveel nog steeds regelmatig bezoekers naar hier bracht, dacht ik even om haar voorbeeld even na te volgen, en mijn eigen kruiden-hitlijst te noteren.
Maar als het om gekweekte keukenkruiden gaat, kom je uiteindelijk toch steeds bij hetzelfde lijstje uit, en daarom wil ik het even anders aanpakken, en oplijsten welke kruiden hier eind winter, begin lente zo bij de favorieten horen…

In de kruidentuin: Kruidvenkel

In de winter is het een beetje schamel wat verse kruiden betreft… Af en toe een paar blaadjes salie (combineert heerlijk met pompoen en champignons), roosmarijn, een klein beetje tijm.
Daarom ben ik altijd heel erg blij als – vaak in februari, soms al vroeger – in de kruidentuin de eerste scheutjes van de kruidvenkel opduiken. In de zomer is venkel bij mij niet favoriet als kruid, maar de eerste topjes venkelgroen, aan het eind van de winter, die zijn overheerlijk.
In maart is hij zelfs al zo overvloedig dat er al behoorlijk driftig van gesneden kan worden. Dan hoef je je niet meer te beperken tot wat snippertjes over een omelet gestrooid, maar kan je het al meestoven om een (vis)sausje smaak te geven…

Voorjaarskruiden: Cardamina hirsuta | Kleine veldkers

Een ‘on’kruidje: Kleine Veldkers

Maar het vroege voorjaar is ook de tijd van de eerste wilde kruiden.
Het eerste dat zich echt leent om te oogsten, is de kleine veldkers. Inderdaad, dat onkruidje dat je ook wel eens springzaad noemt. Kleine veldkers is een winterannuel dat nu volop aan zijn stormachtige ontwikkeling bezig is.
Ik pluk gewoonlijk de volledige plantjes, en haal er dan het worteltje af. Twee vliegen in één klap dus: wieden en kruiden oogsten tegelijk.
Lees verder “Kruiden Top 3 voor het vroege voorjaar.”

Je grasveld op tafel!

lentesalade

Rebecca Hartman publiceerde deze week op haar blog (The Herbwife’s Kitchen) een post met als titel: “Eat your lawn!“, “Eet je grasveld op!”, en ze start dat artikel met de vraag (mijn vertaling):

Waarom zou je je gazon maaien als je het ook kan opeten?

Nu, uit het klassieke biljartlaken-gazonnetje zal je niet gemakkelijk een behoorlijk slaatje bij elkaar plukken, maar als je in je tuin de wilde planten hier en daar de kans geeft hun gang te gaan, dan valt er heel wat extra aroma te rapen.

Lees verder “Je grasveld op tafel!”

Wilde knoflook

Kraailook - Allium vineale. Foto: AnneTanne - Creative Commonse LicenseToen ik vanavond thuiskwam, was er op TV een BBC-reeks (op Canvas) ‘The Truth about Food’, waar het net over het eventuele nut van knoflook bij erectie-problemen ging (daarover verderop meer).
En dat leek mij een ideale aanleiding om even de ‘Wilde Knoflook’ onder de aandacht te brengen.

Nee, Kraailook (Allium vineale) heeft zover ik het weet in het Nederlands nergens echt ‘Wilde knoflook’ als (volks)naam.
Maar in het Engels wordt het plantje wel vaak Wild Garlic of Wild onion genoemd, en J.P. Thijsse schrijft in ‘Kruiden langs Heg en Steg’ dat Kraailook in het Nederlands ook wel ‘Wilde ajuin’ wordt genoemd (en laat ik nu altijd gedacht hebben dat ‘ajuin’ typisch Vlaams was). Ik ben ook ergens de benaming ‘wilde uitjes’ tegengekomen.

Lees verder “Wilde knoflook”

Kruiden kweken in de schaduw

Pulmonaria angustifolia | smalbladig longkruidMin of meer toevallig kwam ik, al blogsurfend, terecht op een Zuid-Afrikaanse blog over kruiden, Timeless Herb Secrets.
In Zuid-Afrika zit men nu natuurlijk volop in het groeiseizoen, en in één van de meest recente artikels heeft Didi Hoffman het over het kweken van kruiden in de schaduw.

Zonne-kruiden in de schaduw?

Ik verwachtte een enthousiaste opsomming te lezen van de verschillende kruiden die het in de schaduw zelfs beter doen dan in volle zon, maar niets van dat. Het artikel noemde weliswaar geen namen van kruiden, maar het leek te gaan over: ‘hoe kweek ik kruiden die eigenlijk meer van volle zon houden op een plek in de schaduw?’
Lees verder “Kruiden kweken in de schaduw”

Recept: Pompoenrisotto met Salie

Onze pompoenenoogst is dit jaar erg groot, en zelfs na het uitdelen van heel wat pompoentjes ligt er nog een flinke voorraad in de kelder. We hebben vooral een heleboel kleine pompoentjes, zo groot als een fors uitgevallen pompelmoes. De pompoentjes hebben een oranje-geel vruchtvlees, ongeveer de stevigheid van een Hokkaïdo, en net zoals bij die Japanse pompoenen kookt ook de schil van deze variëteit gemakkelijk zacht, wat ze heel geschikt maakt om te vullen. (Kapje afsnijden, zaden verwijderen en nog wat verder uithollen tot er nog ongeveer één tot anderhalve cm overblijft, vullen en gedurende drie kwartier in de oven….)

De risotto die ik afgelopen week verzon is erg geschikt als vulling, maar kan natuurlijk ook ‘gewoon’ geserveerd worden.
Lees verder “Recept: Pompoenrisotto met Salie”

Salvia, nog een keer…

Salvia verticillata

E̩n van mijn allereerste blogstukjes, alweer driekwart jaar geleden, ging over de verschillende soorten salie Рof beter Рover wat er in Amerika zoal Salie genoemd wordt.
En vandaag vond ik op de blog van Henriette Kress plots een stukje over de verschillende soorten Salie die je in Europa vind en die al dan niet medicinaal bruikbaar zijn.
Lees verder “Salvia, nog een keer…”

Welke kruiden in de kruidentuin?

Rosmarinus officinalis, Roosmarijn in mijn kruidentuin.  Foto: AnneTanne - Creative Commons licenceEen hele tijd geleden had ik het er over dat een vriendin me had gevraagd voor haar een kruidentuintje aan te leggen.
De plek die ze ervoor bestemd heeft, is een oude gemetselde ‘koude bak’ die tegen een muur aanligt. Het deel van de tuin waar de bak ligt, heeft ‘binnenplaats-achtige allures, want is aan vrijwel alle zijden ingesloten, meestal door muren. Tesamen met het feit dat de bak wat verhoogd is ten opzichte van de rest van de tuin (en daardoor snel een tikkeltje droger zal zijn), maakt dit het kruidentuintje vooral geschikt voor een meer meditterane plantengroei: de bak ligt – zoals een goeie koude bak betaamt – georiënteerd op het zuiden, en de muur aan de noordkant zal de zonnewarmte nog eens extra reflecteren. Ook de ingesloten ligging beschermt de planten tegen koude winden, en zal ook het risico op vorstschade wat beperken.
Lees verder “Welke kruiden in de kruidentuin?”