In bloei op 1 maart

Ik heb de indruk dat het lijstje van deze maand niet echt veel langer zal zijn dan dat van februari, dat op zijn beurt maar een paar planten meer bevatte dan dat van Nieuwjaarsdag.

Gewoon sneeuwklokje | Galanthus nivalis
Gewoon sneeuwklokje | Galanthus nivalis

De volhouders

Deze maand is het lijstje van planten die al meer dan een maand bloeien behoorlijk lang.
Kampioen der winterbloeiers (1) Viburnum Bodnantense ‘Dawn’ doet nog altijd mee, en ook de (2) winterkamperfoelie, Lonicera frangrantissima doet zijn (botanische) naam van allergeurigste nog steeds eer aan. De struik is zelfs nog steeds niet al zijn (groen!) blad kwijt.
De toverhazelaars? (3) Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ bloeit – hoe is het mogelijk – nog steeds, en (4) ‘Orange Beauty‘ staat er nog toverachtig bij. ‘Diane’ en ‘Feuerzauber’ zijn al uitgebloeid.
En (5) madeliefjes natuurlijk, is er een maand zonder madeliefjes?
De (6) Rozemarijn bloeit ook nog altijd, en ook de (7) rondbladige Cyclamen, plant van de maand in januari.
En dan is er het (8) speenkruid, en het (9) Oosters nieskruid (Helleborus orientalis), en hier en daar nog een (10) boerenkrokus en een zeldzame (11) bonte krokus.
Het sneeuwklokje dat ik vorige maand verkeerdelijk Groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii) noemde, blijkt wel degelijk een (12) Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis), dus ook die soort is aan zijn tweede maand toe.

Twijfelgevallen

Behalve de botanisch vorm van de boerenkrokus heb ik ook nog een cultivar in de tuin, de alombekende (13) ‘Ruby Giant’. Die cultivar bloeit hier altijd een paar weken later dan de soort, en dus twijfel ik of ik die het cijfertje twaalf mag geven, wegens dezelfde soort als de gewone Tommy. Ik doe het toch, omdat er immers tussen cultivars van een soort behoorlijke verschillen in bloeitijd kunnen zitten.
Hetzelfde geldt voor (14) ‘Pickwick’, een paars-met-wit gestreepte cultivar van de bonte krokus.

Crocus vernus 'Pickwick'
Crocus vernus ‘Pickwick’

‘Ruby Giant’ mag dan een cultivar zijn, een paar dagen geleden merkte ik, dat ook die zich in mijn tuin niet alleen vermeerderd door grotere pollen te vormen, maar ook door zich uit te zaaien. In het grasveldje ‘onder de appelboom‘ ontdekte ik dit weekend immers zowaar een eenzame ‘Ruby Giant’, terwijl we daar zeker nooit knolletjes geplant hebben.

Nieuwkomers

De (15) Lambertusnoot heeft de fakkel overgenomen van de hazelnoot, en ook de (16) amandelwolfsmelk is aan het bloeien.
En ik ontdekte zowaar één bloeiende (17) paardenbloem, en één aarzelend bloempje in een plantje (18) kleine veldkers.
Twee verschillende soorten (19, 20) narcis staan te bloeien, de alomtegenwoordige Narcissus cyclamineus ’tête à tête’ en een naamloze cultivar van een andere (voor mij even naamloze) soort.

Terug van weggeweest

Eén van de (22) Japanse Kweeën die op nieuwjaarsdag bloeide is ook weer van de partij. De andere heeft nog zowat anderhalf uur zon nodig schat ik…

Zij gaven verstek

De stengelloze sleutelbloem bloeide even in januari, maar had op 1 februari alleen een paar knopjes, en nu, op 1 maart, is het weer van datte.
En ook in de kleine maagdenpalm ontdekte ik een dag of tien geleden een bloempje, maar vandaag, niks hoor…

Het netto-resultaat…

… is dus een nipte verbetering van het aantal bloeiers op 1 februari.
Maar ik ben er zeker van dat het op 1 april anders zal zijn!
De katjes van de boswilg laten hun zilveren pelsjes al zien, de eerste aarzelende knoppen van de bosanemonen piepen uit de grond, de vingerhelmbloem komt uit de aarde gekropen, de daslook is nog net niet groot genoeg om te oogsten, en de eerste sprietjes sneeuwroem zijn al te zien.
Eerst maart nog overleven, en dan wordt het lente!

Madeliefje | Bellis perennis
Madeliefje | Bellis perennis

Mijn dubieuze relatie met maart

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “In bloei op 1 maart

  1. Wat een spannende lift-up heb je aan het uiterlijk van je blog gegeven. Héél duidelijk met alle tabbladen, waardoor je veel informatie van vroegere posts kunt opzoeken.
    De progressie richting voorjaar gaat maar traag. Maart begint flink koud en het ziet er niet al te vrolijk uit in de tuin. Op de veldjes met sneeuwklokjes en krokussen na. Ik verlang ook heel erg naar warmer weer. Pas dan ga ik lekker in de tuin rommelen.

    1. Dat is helemaal hoe ik het voel… En ik denk dat dat ook mijn ambivalente relatie met maart verklaart: Ik hou heel erg van ‘putteke winter’, en ik kan enorm genieten van de lente. Maar maart is zo’n ’tussenseizoen’. Geen winter meer, geen kans meer op échte sneeuw en ijs. Maar het is ook nog te vroeg om van echte lente te spreken.

  2. Weerom een mooie beschrijving van alles wat bloeit, en enkele prachtige foto’s . De Lonicera fragrantissima stata ook hier nog steeds in bloei, hij is met voorsprong mijn favoriete winterbloier (lange bloeiperiode, geweldige geur).
    Verder weinig verschil in bloeiende planten (enfin, ik heb wel niet alles wat jij hebt staan) Ik heb hier nog een Arabis, de Amandelaar en één Pruimelaar in bloei staan. En de paarse dovenetel .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.