Inmaken

Summer preserves. Foto: Chotda - Creative Commons License

Keulse potten, vaatjes, touwtjes,
Vleeskuip naar de eis gepikt:
Nu is ’t hoogtijd voor de vrouwtjes,
’t Rookt in huis, dat je er van stikt!
Zuurkool naar de eis gesneden,
Molenstenen in de ton,
Stank van boven tot beneden;
Vrouw steeds in haar nachtjapon. –
Zuinig Aaltje is cathechismus:
Wie zag immer zuinigheid,
(‘k Ben niet voor het pessimismus)
Lezers; bij een keukenmeid?-
Duizenden Princessebonen,
Groene bonen bij ’t millioen,
Tonnen, waar men in kan wonen,
Als Diogenes mocht doen.
Kelderflessen, blazen, kurken,
Uitjes, sambal, peultjes, peen
Bloemkool, erwtjes, biet, augurken,
Canteloupen, fijn gesneên!
Fenkel, foelie, lauwerblaren,
Thijm, Cardemon, Majolijn,
Spaanse pepers niet te sparen!
Ankers wijn- en bier-azijn.
Boterpekel voor de kroppen,
Kies vooral de slapste niet!
’t Zelfde voor de spersie-koppen,
Eer men er d’azijn op giet.
Appels schillen, boren, drogen,
Kindren aan de diarrhée.
Bruine suiker afgewogen:
Ach, ’t wordt in je beurs zo wee!
Reine-claudes, mirrabellen,
Brandewijn, kaneel, kandij,
Perzik, abricoos, morellen,
Naaglen, naar de smaak er bij!
’t Geurig sap van de alebessen,
Wél gerist, gekookt, geschuimd,
’t Spoelen, ’t zwaavlen van de flessen:
Was de boel maar opgeruimd!
Al die vruchten en geleien,
Al dat zoet en al dat zuur,
Al die vreemde lekkernijen
Maken juist de inmaak duur.
Vrouwtjes, zo gij ons wilt tonen,
Dat gij d’inmaak goed bevat,
Ziet niet op een duizend bonen,
En een witte kool of wat!
Wilt voor de overmaat niet schromen,
Deelt daarvan met wijs bestel,
Weet gij er niet dóór te komen,
De arme luidjes weten ’t wel!

A. van de Hoop Juniorsz., 1827-1863

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Inmaken

  1. Bij het opruimen van de boontjes gisteren overviel me weer het verlangen naar de herfst: de oogst, inmaken en drogen, mist in de ochtend en rode avondzon, ’s ochtends in een dikke trui en later op de dag met de zon op je neus. Ik hou elk jaar meer van dat seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.