Vogelnestje – wie?

(Klik op de foto’s om ze in groot formaat te zien)

Eén van de leuke kanten van de winter, is dat je plots allerlei vogelnestjes ontdekt van het afgelopen broedseizoen.
Zo liep ik zaterdag over het Veld, toen me plots dit nestje opviel. Ik had het al vaker vanaf de andere kant, doorheen een stukje beukenhaag gezien, en het altijd aanzien voor een prop oud gras die in een struik was gegooid/gewaaid. Maar nu zag ik dat het een nestje was.

Het komvormige nestje bevindt zich op ongeveer 70 cm van de grond, en is pakweg 10-12 cm op doorsnede. Het rust niet op een takvork, maar is als het ware als een hangmatje aan de omliggende twijgjes opgehangen. Het struikje waar het nest zich in bevindt is een jonge meidoorn, en in de onmiddelijke omgeving is een ruimte met jong struikgewas, maar vooral veel brandnetels, kleefkruid en dergelijke.

En ik heb het al vaker verteld: van vogels weet ik niet erg veel. Daarom mijn vraag aan de ornithologen onder jullie: Welk vogeltje zou hier kunnen gebroed hebben?
Geen mus, want die heeft een bolvormig nestje. Voor een vink zit het volgens mij te laag, en ik dacht dat die eerder in een takvorm nestelen. Een roodborstje misschien? Maar ik dacht dat die het (nog) lager bij de grond zochten.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Vogelnestje – wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.